Commissie valt binnen bij banken

De Europese Commissie heeft blijkbaar een grootscheeps offensief opgezet tegen mogelijke onderlinge afspraken tussen banken over de transactiekosten bij buitenlandse betalingen. Woensdag kregen in ons land de BBL en KBC onderzoekers over de vloer. In Nederland vonden bezoeken plaats bij ABN Amro en een aantal grenswisselkantoren. Ook bij de Belgische en de Nederlandse Vereniging van Banken werd aangeklopt.

Belga, Koen Lambrecht

BR>In Ierland vonden invallen plaats bij de Allied Irish Bank en Bank of Ireland. Daarnaast hebben nog eens tweehonderd banken in de hele EU schriftelijke verzoeken om informatie ontvangen. In februari verrichtten inspectieteams van de Commissie al gelijkaardige huiszoekingen bij acht banken in Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland.

Sinds de invoering van de euro begin dit jaar hanteren de banken bij wisseltransacties een vaste koers. Het verschil tussen aankoop en verkoop, waarmee voorheen de bankkosten werden gedekt, is weggevallen. Om dat te compenseren, heffen de banken op wisseltransacties binnen het eurosysteem voortaan een commissie. Daarbij geldt wel een minimumbedrag dat de cliënt steeds moet betalen.

Met het nieuwe systeem is hij voor grotere bedragen wellicht iets goedkoper af. Het wisselen van kleine sommen valt daarentegen duurder uit.

De Europese Commissie wil nu nagaan of de Europese banken over de hoogte van de commissies onderlinge afspraken hebben gemaakt. Kartelafspraken zijn volgens de Europese regelgeving verboden en worden ook streng gestraft. Brussel kan de banken een boete opleggen die kan oplopen tot 10% van de omzet.

Nu in het nieuws