CMB stoot Naviga-dochter af

CMB wil haar verzekeringsmaatschappij Naviga kwijt. De maritieme groep heeft dat aan verschillende binnen- en buitenlandse kandidaat kopers laten weten. Algemeen directeur Marc Saverys van CMB hoopt de zaak nog dit jaar af te ronden. Hoeveel hij voor het bedrijf hoopt te krijgen, wil hij niet kwijt.

Johan Van Geyte

BR>Saverys: "Wie de sector van de verzekeringen bekijkt, merkt dat er een grote fusie- en overnamegolf bezig is. Het was daarbij duidelijk dat ook Naviga zich bij een grotere maatschappij moest aansluiten."

Hoewel Naviga de jongste jaren zelf een reeks overnames deed, bleef het zelf een kleine verzekeraar. De maatschappij int per jaar zowat drie miljard frank aan premies.

Een verrassing is de beslissing niet. Naviga was al een tijdje bezig zich van gespecialiseerde maritieme verzekeraar om te vormen tot een algemene verzekeringsmaatschappij, die ook levensverzekeringen en autopolissen verkoopt. Daarnaast beschikt Naviga met Creditmar ook over een kleine bank, die gespecialiseerd is in maritieme kredietverlening.

Hessenatie

Met de verkoop van Naviga plooit CMB zich volledig terug op zijn maritieme activiteiten: het drogebulktransport, het vervoer van olie en gas en de goederenbehandeling in de haven. "Met de opbrengst van de verkoop van Naviga kunnen we de investeringen van onze dochter Hessenatie financieren", aldus Saverys.

Gazet van Antwerpen: CMB zit nu terug voor 100% in de maritieme sector. Is dat niet negatief voor de belegger in het CMB-aandeel, want dit maakt jullie erg gevoelig voor schommelingen in de conjunctuur? Naviga kon hiervoor toch een tegengewicht vormen?

Marc Saverys:

Uw redenering klopt, maar het kan ook zijn dat de financiële analisten dit anders bekijken. CMB wordt nu veel transparanter. Wij werden op de aandelenmarkt altijd afgestraft omdat we een conglomeraat waren. De analisten wilden hiervan niet weten omdat ze de zaken moeilijk konden volgen. Iemand die de maritieme sector analyseerde, wist niet hoe hij een verzekeringsmaatschappij moest waarderen, terwijl een analist die de verzekeraars opvolgde, niet wist hoe hij de maritieme activiteiten moest inschatten.

Heeft CMB nog altijd beursplannen met dochter Hessenatie?

Die mogelijkheid blijft bestaan, maar voor de onmiddellijke toekomst moet daarover geen beslissing worden verwacht.

Nu in het nieuws