"De Grote Prijs Bart Peeters" zit tussen "Eurosong" en "De Droomfabriek"

"We gaan iets simpels doen", lacht Bart Peeters, "zelfs iets ronduit ouwerwets: een talentenjacht. Dat betekent volgens ons niét dat je iemand moet imiteren. Het mag, maar je mag ook je eigen ding doen, je mag een nieuwe Urbanus zijn of een nieuwe Yehudi Menuhin, het maakt niet uit, als je maar gedurende drie minuten de mensen kunt entertainen. Je zult denken, dat is appelen en peren vergelijken. Juist. En dan?"

Jaak Vandyck

BR>

De Grote Prijs Bart Peeters

komt vanaf 3 december op vrijdagavond op het scherm. Wat de winnaar krijgt, is niet mis: eeuwige roem natuurlijk en verder een vrij wansmakelijke blikken beker én, een week na de finale, ook een eigen tv-show.

De makers van het programma, Bart Peeters en Rick Tubbax, steken het niet weg: tijdens de rechtstreekse uitzendingen mag er gerust iets mis lopen. Graag zelfs. De vraag ligt dus nogal voor de hand: wordt dit zoiets als Jos Bosmans in

Ontdek de Ster

?

"Ab-so-luut niet", beklemtoont Bart Peeters, die nu ernstig wordt. "We gaan er geen circus van maken. Ik moet een andere floppy disc in mijn computer steken. Ik mag zelfs geen toespelingen maken op

Het Peulengaleis

, want de ervaring heeft geleerd dat die twee werelden strikt gescheiden moeten blijven.

Het Peulengaleis

is doelgroepentelevisie. Het is telkens hetzelfde: de enkele keren dat iemand van buiten de doelgroep kijkt en reageert, krijg je botsingen."

"De

Grote Prijs

zit ergens tussen

Eurosong

en

De Droomfabriek

. Er staan geen grote belangen op het spel, het gaat er niet om wie ons land mag vertegenwoordigen in Jeruzalem. Het enige wat we doen, is onbekende mensen de kans bieden om hun talent op tv te laten zien. Maar naar de finale toe zal het wel serieuzer en spannender worden."

Kopie

Wat is dat eigenlijk, talent? Peeters heeft zijn definitie klaar: "Weten waar je goed in bent en dat in je voordeel gebruiken. Natuurlijk is er talent, maar het zit opgesloten, het kan zichzelf niet verkopen, het wordt niet begeleid. Wat doet zich namelijk voor? De platenfirma's zijn geïnteresseerd in een kopie van Whitney Houston, want als Whitney Houston succes heeft, zal dat ook wel een beetje afstralen op de kopie. Een redenering waar ik kan inkomen, maar op die manier ontdek je natuurlijk geen Urbanus."

Wat leverde de scouting al op? "Kandidaten mogen zich nog altijd melden. Intussen hebben we al een tiental selectie-avonden gehad. Ik zie eigenlijk drie groepen. Ten eerste: de virtuozen die iets heel goed kunnen. Daar moet je mee oppassen, want het is geen Elisabethwedstrijd. Ten tweede: de originelen en de grappenmakers. De Urbanussen en de Kommilfoos. Ten derde: de sympathieke gasten, de zingende koks en zo. Nu ja, alles kan, als het maar leuk is."

Dit nog: volgens Bart Peeters zit een tweede jaargang van

Het Peulengaleis

"er dik in".

Nu in het nieuws