Jos Verbist treffend gecast in Boons 'Vergeten straat'

Vergeten straat

, de nieuwe film van Luc Pien naar het boek van Louis Paul Boon, opent met een interview van presentatrice Anja Daems met de schrijver Boon, een rol van Jos Verbist. Daems noch Verbist waren aanwezig op de première, maar de rest van Bekend Vlaanderen wel. De geest van Boon was alomtegenwoordig. "Ik zag mijn vader terug", zegt zoon Jo Boon.

Martine Cuyt

BR>

Vergeten straat

, een vroeg werk van de Aalsterse schrijver Louis Paul Boon, speelt in een straat die leeft als een eiland in de stad. Toch kan ze zich niet onttrekken aan de maatschappij, die omsingelt en opvreet. Het derde boek van de bijna-Nobelprijswinnaar is opgedragen "aan mijn jongen, Joken, de twaalfde maart van het oorlogsjaar 1944".

Wat vindt

Joken

55 jaar later van de verfilming? "Ik ben content en ik hoop dat het publiek de film zal smaken", zegt Jo. "Eindelijk is hij er. Piens vondst om de schrijver te volgen én tegelijk de personages uit het boek is schitterend. Overigens zou dit boek uiterst geschikt zijn voor een televisieserie. Pien heeft maar een honderdste gebruikt van wat erin zit."

"Louis zou dit graag gezien hebben", zegt Jo. "Toneel vond hij niet vet, maar naar de cinema ging hij. Die kerel die Louis speelt ís gewoon Louis. Zoals Jos zit te loeren van onder die oogleden, dat sigaretje. Op latere leeftijd had hij ook van dat sluik haar. Ik zie mijn vader terug. Dat komt op sommige momenten raar over."

Ballade

Frank vander Linden schreef de song bij de film,

De ballade van Boon

die door Laïs wordt gezongen. "Ik ben erg blij met de plaats die het nummer in de film kreeg: helemaal aan het eind. Om heel eerlijk te zijn had ik die turf van een scenario maar oppervlakkig gelezen. Ik ben tamelijk intuïtief aan de tekst begonnen, maar hij past. Boon is tamelijk aanwezig in mijn boekenkast. Ik ben een beetje beginnen te herlezen. Ik zit nu in

Mijn kleine oorlog

. Mijn favoriete boek, Boons debuut

De voorstad groeit

, heeft dezelfde sfeer als

Vergeten straat

. Daar gaat een ongelofelijke

drive

van uit. Zoals van alle goede boeken: Bukowski, Knut Hamsun, die praten maar door, zodat je haast geen tijd heb om naar adem te snakken. Het zijn boeken die hun eigen ritme opleggen aan de lezer. Boon is de absolute meester in Vlaanderen wat dat betreft."

Nu in het nieuws