Het feest begon en eindigde met Andrei Tchmil

ANTWERPEN -

It was a very good year

zou Frank Sinatra hebben gezongen over het wielerseizoen dat zaterdag in de Ronde van Lombardije ten einde liep.

A.P.

BR>Enkele uitzonderingen niet te na gesproken, brachten de voorbije maanden voor de Belgische wielersport inderdaad een aantal stevige opkikkers. Het signaal voor de wederopstanding, dat in 1998 al redelijk luid klonk, kreeg de ene bevestiging na de andere.

Het feest begon en eindigde met Andrei Tchmil. Hij won in maart op de via Roma in Sanremo en werd vorige zaterdag in Bergamo bejubeld als eindwinnaar van de Wereldbeker. De ex-Rus was de meest regelmatige renner in tien zware klassiekers.

Maar hij was lang niet de enige voor wie steeds meer mensen in dit land weer op straat komen of naar de televisie kijken wanneer een belangrijke wedstrijd wordt gereden. De kijkcijfers van de VRT lagen nooit hoger.

De gangmakers van die piek: Peter Van Petegem in de Ronde van Vlaanderen, Frank Vandenbroucke in Luik, Marc Wauters in Tours. En in hun spoor reden ook anderen naar het podium: Wilfried Peeters en Tom Steels in Roubaix, Vandenbroucke en Museeuw in Meerbeke, Rik Verbrugghe in San Sebastian.

Misschien was die derde plaats van Johan Museeuw in de Ronde van Vlaanderen wel het mooiste moment van een schitterend jaar. Na maandenlange vechten tegen onheil en zichzelf fietste de West-Vlaming begin april plots weer op de eerste rij van een topklassieker. Niemand die het hem misgunde. Nu nog een laatste kroontje in het laatste jaar, Johan?

In de rittenkoersen ging het de fietsende Belgen jammer genoeg niet zo voor de wind. Daar blijft het feest beperkt tot ritzeges, vooral van Tom Steels en Frank Vandenbroucke. Toch komt ook hier stilaan licht door de wolken. VdB bewees in de Vuelta dat hij mogelijk toch voor een podium in de Tour kan rijden. En Kurt Van de Wouwer fietste in de Ronde van Frankrijk met de besten over de bergen.

1999 was inderdaad een schitterend jaar voor de Belgische fietsers.

Nu in het nieuws