"Dit is het ideale moment voor een nieuwe trainer"

in foto:

Wim Vos

BR>De laatste training van Stani Gzil?

Dhont en Van den Eede zijn onduidelijke situatie bij Beveren beu

BEVEREN -

Onwezenlijk. Haast surrealistisch. Dat was de situatie gisterenochtend in Beveren. Spelers en bestuur hadden net in de krant gelezen dat Gzil zichzelf niet langer zag functioneren als trainer, Gzil zelf nam alvast verbaal afscheid van zijn spelerskern. Waarna hij toch maar weer de training leidde. "Een hoogst vervelende situatie, inderdaad", zeggen de spelers in koor. "Wordt hij nu ontslagen of niet? Krijgen we nu een nieuwe trainer of niet? Niemand die het nog weet."

Meer dan anderhalf uur lang stuurde Stani Gzil gisterenochtend zijn spelers de wei in. Het leek een doordeweekse training van een modale eersteklasser. Op dat ene detail na. "Heel raar was het", zegt Bart Van den Eede, "hoe de trainer ons voor de training toesprak. Eigenlijk was hij afscheid aan het nemen, ja. Hij bedankte ons voor de goede samenwerking de voorbije twee jaren, wenste ieder van ons veel succes toe voor de rest van het seizoen, betreurde het dat de druk van buitenaf te groot geworden was om nog goed te kunnen werken, sprak de hoop uit dat we ons toch nog zouden kunnen redden... Die dingen."

"De trainer heeft al afscheid genomen van de spelers."

Bart Van den Eede

Van den Eede kijkt zowaar een beetje beteuterd, weet ook niet goed wat hij met de toestand moet aanvangen. "Omdat we simpelweg van niets op de hoogte zijn. Als ik het goed begrijp, weet ook de trainer zelf niet of hij hier morgen nog aan de slag zal zijn. Wat moeten de spelers dan zeggen?" Van den Eede zucht diep. "Ik weet echt niet of een nieuwe trainer ons uit het slop kan halen. Maar zeker is dat de huidige problemen niet louter aan Gzil te wijten zijn. Kijk, de vorige twee seizoenen waren ook niet schitterend, alleen hebben we toen altijd in een rustige sfeer kunnen werken. De druk was veel minder groot, de verwachtingen niet zo hoog gespannen. Dat is dit jaar helemaal veranderd. Vanaf de eerste speeldag lagen we onder vuur. De pers, de supporters, iedereen leek plots in Beveren geïnteresseerd. In zo'n sfeer kan niemand werken, zeker niet als je op hetzelfde moment ook nog eens met een heleboel blessures hebt af te rekenen. Het bestuur is trouwens mee schuldig aan die hectische gang van zaken. Want wie heeft die hoge verwachtingen gecreëerd? Het bestuur toch? AKA, AS Roma, Perugia... elke keer opnieuw werd er versterking beloofd. Nooit kwam er iets van terecht. Logisch dat het publiek zich uiteindelijk tegen de eigen ploeg keert. Misschien was het beter geweest die zaken op een meer discrete wijze aan te pakken."

"Wie heeft die hoge verwachtingen gecreëerd? Het bestuur toch?"

Bart Van den Eede

De polemiek rond trainer Gzil zorgt duidelijk voor enige nervositeit op de Freethiel. Bestuurslid Kris Rotthier bedankt vriendelijk wanneer hem om enige commentaar wordt gevraagd, Ricardo Bonetto en Martin Van Ophuizen houden het veelzeggend bij dat ene zinnetje: "Afwachten maar". Bert Dhont wil wel iets kwijt. Al was het maar omdat niemand baat heeft bij de heersende onduidelijkheid, stelt hij. "Ik ben de eerste om te benadrukken dat Gzil hier de jongste twee jaren schitterend werk heeft geleverd. En wat dit seizoen betreft... Ach, laten we eerlijk zijn, hij heeft niet veel geluk gehad: geen versterking, veel geblesseerden. Ik betwijfel of iemand anders het beter had gedaan. Anderzijds, en ik weet dat het een goedkoop excuus is, maar er moet nu éénmaal iets gebeuren. Misschien is dit wel het ideale moment om een nieuwe trainer aan te stellen. De komende weken keert een aantal spelers terug uit blessure: Jimmy Smet, Imagbudu, Puglits, ikzelf. Hopelijk kan dat de ploeg een nieuwe impuls geven. Al blijft de vaststelling dat de huidige kern hoe dan ook versterking nodig heeft. De ervaring leert dat een nieuwe trainer dat vaak makkelijker kan afdwingen dan iemand die hier al enkele jaren is. Wie weet?"

Nu in het nieuws