Mannesmann lonkt naar Orange

De Duitse groep Mannesmann, die actief is in telefonie, engineering en auto-onderdelen, heeft zijn oog laten vallen op het Britse telecombedrijf Orange. Er wordt druk onderhandeld met hoofdaandeelhouder Hutchison Whampoa uit Hongkong. Mannesmann zou 16 miljard pond of 995 miljard frank veil hebben voor Orange.

Koen Lambrecht

BR>Het Duitse concern treedt daarmee in de voetsporen van concurrent Deutsche Telekom, die eerder dit jaar One-2-One kocht. One-2-One is de vierde grootste aanbieder van gsm-diensten in het Verenigd Koninkrijk. Met 3,1 miljoen klanten staat Orange daar derde, na Vodafone Airtouch en BT Cellnet.

In ons land ging de 50/50 joint venture KPN Orange dit voorjaar van start met het derde mobilofoonnetwerk (na Proximus en Mobistar). Dat netwerk bestrijkt nu 80% van de Belgische bevolking. Orange zorgde onlangs voor een stunt door tarifering per seconde in te voeren. Gevolg: Proximus en Mobistar gaan hetzelfde doen.

Het oranje merk is ook betrokken bij mobilofoonnetwerken in Zwitserland, Oostenrijk, Israël en Hongkong. Daarnaast verkoopt de groep ook spreektijd in het VK, Frankrijk en Duitsland.

Orange haalde vorig jaar een omzet van 75 miljard frank en is voor 44,8% eigendom van de Hongkongse groep Hutchison Whampoa (die ook containerterminals uitbaat) en voor 5% van British Aerospace. De rest van de aandelen is in handen van private en institutionele beleggers.

Consolidatie

Als het bod van Mannesmann slaagt, vindt een nieuwe consolidatie plaats in de Europese telecomwereld. Die volgt daarmee het voorbeeld van de Verenigde Staten.

Mannesmann (769 miljard omzet in '98, 116.000 werknemers) is de laatste jaren uitgegroeid tot de tweede grootste telecomgroep in Duitsland en, na de overname van de telecombelangen van Olivetti, ook in Italië. Door Orange over te nemen wil Mannesmann misschien in de eerste plaats verhinderen zelf opgeslokt te worden. Vodafone Airtouch gaf eerder te kennen op de Duitse groep te azen.

Over de mogelijke gevolgen van een overname voor de Belgische Orange-activiteiten weigerde de Britse Orange-directie elke commentaar.