Australiërs zijn grootste beleggers

De grootste aandelenuitgifte in de geschiedenis van Australië heeft er maandag toe geleid dat nu 43,3% van de huishoudens in het land effecten bezit. Na de verkoop van ruim 2,1 miljard aandelen van het nationale telecombedrijf Telstra is Australië volgens minister John Fahey van Financiën het land met naar verhouding de meeste aandeelhouders ter wereld. Daarmee steken onze tegenvoeters de Verenigde Staten voorbij, waar 40% van de huishoudens actief is op de beurs.

ANP, Belga

BR>Analisten beschouwen de verkoop van het overheidsbelang van bijna 17% in Telstra als zeer geslaagd. De emissie heeft de schatkist ruim 16 miljard Australische dollar opgeleverd, ongeveer 410 miljard frank. In 1997 verkocht de overheid twee keer zoveel aandelen Telstra en was de opbrengst omgerekend maar goed voor 205 miljard frank. Iets meer dan de helft van de aandelen is nog staatsbezit.

De uitgifte kwam op een ongemakkelijk moment, na een week met de zwaarste koersverliezen in de geschiedenis van Wall Street. Het aandeel Telstra sloot op zijn eerste dag op 7,37 dollar, licht lager dan de uitgifteprijs van 7,40 dollar.

The Australian Financial Review waarschuwde de overheid dat zij niet in de verleiding moet komen de belastingteugels te vieren. Bij de verkoop van alle aandelen Telstra zou de staatsschuld volledig kunnen verdwijnen.

Nu in het nieuws