Ruimteschroot bedreigt missies spaceshuttle

Print
Het Europese Ruimtevaartagentschap (ESA) heeft de ruimtevaartstaten opgeroepen iets te ondernemen tegen de toename van het ruimteschroot dat zich in banen om de aarde bevindt. Vanwege de grote snelheden waarmee de kleine deeltjes rondvliegen vormen die een groot gevaar voor satellieten en ruimteschepen, aldus ESA. Op een internationale ESA-conferentie in Darmstadt meldde het agentschap dat zich zo'n 8.000 stukjes schroot van minstens 10 centimeter in de ruimte bevinden en nog eens zo'n 15.000 van minstens 1 centimeter.
BR>Vanwege aanvliegende kleine deeltjes moest het Amerikaanse ruimteveer Discovery in het afgelopen jaar zes keer een ontwijkende beweging maken. Een stukje schroot van 1 centimeter kan een satelliet vernietigen, terwijl een stuk van 10 centimeter het ruimteveer uit elkaar kan doen klappen. "De kans dat de Hubble-ruimtetelescoop ernstig beschadigd zal raken is 1 op 25", aldus ESA.
Explosies van raketten zijn de voornaamste veroorzakers van ruimteschroot en de resten van raketten vormen 41% van het schroot. ESA riep opnieuw op een ruimtebegraafplaats in te richten op 36.000 kilometer boven de aarde of lasers te gebruiken om het schroot te vernietigen.
Nu in het nieuws