Kattenalarm waarschuwt vogels

Sinds kort is een elektronisch halsbandje voor de kat te koop dat via een alarm vogels op het naderende roofdier wijst: ze kunnen dan tijdig wegvliegen. Bij muizen moet het apparaat niet afgaan, want die mogen van de baas wel worden gevangen.
BR>Het onderscheid tussen vogels en muizen maakt deze zogenoemde Liberator-halsband dankzij een ingebouwde microchip en een speciaal lichtje. Beide werken op een batterij. Valt de kat een vogel aan, dan gaan de achterpoten met kracht omhoog, zo hebben de ontwerpers bedacht. Die ferme beweging wordt geregistreerd door het lichtje, waarna het alarm enkele seconden loeit. Bij muizen maakt de kat geen al te grote sprong en vindt er ook geen waarschuwingssignaal plaats.
Het kabaal zal ook bij nogal wat andere katachtige bewegingen te horen zijn: gaat er een alarm in bijvoorbeeld de tuin af, dan is wellicht de viervoeter van de buren op de schutting gesprongen. Voor de Liberator moet pakweg 400 frank worden betaald. Voordeliger is om de kat een belletje aan te binden.

Nu in het nieuws