Kampenhout geeft inwoners gratis e-mail en internet

Print
Een reispas bij de gemeente aanvragen vanuit je luie zetel? Subsidies voor de vereniging bepleiten via het net? Zijn dat verre toekomstdromen? Niet in Kampenhout. Daar gaat het gemeentebestuur vanaf volgend jaar totaal on line en alle inwoners mogen aan dat digitale feestje gratis mee aanschuiven. "Zelfs het mosselsouper van de fanfare zal op die site staan", zegt initiatiefnemer Ronald Janssens.
BR>"Dankzij de inbreng van sponsors kunnen alle inwoners een internetaansluiting en e-mail krijgen, waarmee ze rechtstreeks met de gemeente kunnen communiceren. Het digitale loket, waarvoor je niet meer de deur uitmoet, is een kwestie van tijd", legt Ronald Janssens van de firma Smash uit.
Beschikken verschillende gemeenten al over een eigen website, dan gaat Kampenhout nog een hele stap verder. Als eerste gemeente van het land, lanceert het gemeentebestuur een internetproject voor alle inwoners.
"Een gesprek met schepen van Financiën Jean Mees bracht me op dit idee. Hij vertelde dat het wegvallen van het lokale reclameblad bijzonder jammer was voor de gemeente. Daardoor was er geen manier meer om snel met de burger te communiceren. Ik suggereerde hem om het internet te proberen, niet via de gebruikelijke website, maar als een totaalproject", zegt Ronald Janssens van Smash, het softwarebedrijf dat zijn sporen al verdiende met de Digikids en Digistudent-acties in de Vlaamse scholen.
"De bestaande website die nu door een particulier wordt beheerd, gaat de gemeente overnemen en up-to-date brengen als aanloop naar het project. Daarop komt ruimte voor een elektronische nieuwsbrief, maar ook voor aankondigingen van plaatselijke organisaties, tot en met het mosselsouper van de plaatselijke fanfare toe."

Mathilde


De komst van prins Filip en zijn verloofde Mathilde op 4 november wil de gemeente aangrijpen om de vernieuwde website officieel te openen. Nadien kunnen alle inwoners een eigen gepersonaliseerde e-mail aanvragen en een internetaansluiting.
Wie niet over een eigen pc beschikt, kan terecht op enkele openbare plaatsen waar de gemeente computers zal uitstallen. Het pc-project van de gemeente zal ook computers leasen aan geïnteresseerde inwoners.
Tegen april moet de hele operatie startensklaar zijn en kan het digitale loket de eerste klanten ontvangen. Dankzij de inbreng van privé-sponsors kost de hele operatie aan de gemeentekas slechts 180.000 frank.

Nu in het nieuws