Computerpiraten lichten Microsoft voor tientallen miljoenen frank op

Print
Vier Brusselse computerfreaks hebben de Amerikaanse softwaregigant Microsoft voor tientallen miljoenen frank opgelicht. Ze kopieerden op grote schaal computerprogramma's en verkochten de namaaksels aan ongeveer de helft van de normale winkelprijs. Ze ronselden hun klanten via advertenties in gespecialiseerde bladen en via internet.
BR>Het onderzoek kwam er na een klacht van Microsoft. Aan de arrestatie van Didier (27), Sébastien (28), Assan (30) en Christian (30) gingen maanden speur- en schaduwwerk vooraf. De Computer Crime Unit (CCU) van de gerechtelijke politie van Brussel kwam de verdachten op het spoor.
Collega's van de Rotor, een speciaal opgeleid interventieteam binnen de gerechtelijke politie, volgden hun doen en laten al een tijdje en sloegen de oplichters deze week in de boeien. Ze zijn door onderzoeksrechter Christian Devalkeneer in beschuldiging gesteld, maar onder voorwaarden vrijgelaten.

Professioneel


De computerpiraten, die volgens de speurders erg professioneel werkten, huurden en kopieerden onder meer cd-roms van de mediatheek van de Franstalige gemeenschap. Zelfs de hoes van het doosje werd nagemaakt.
Bij huiszoekingen in Schaarbeek, Waterloo, Sint-Gillis en Anderlecht, waar de vier verdachten wonen, werden nog honderden gekopieerde cd-roms gevonden, samen met ander piraat-softwaremateriaal van Lotus en van een aantal andere grote merken uit de computerwereld.
De vier, onder hen een informaticus en een psycholoog, hadden een internetsite waarop belangstellenden een bestelling konden plaatsen. Ze werkten onder de naam CDRWAREZ. In hun catalogus, waaruit klanten konden kiezen, stonden 2.700 cd-roms, maar in principe konden ze alles leveren wat er op de Belgische markt verkrijgbaar is. Vervalst uiteraard en tegen dumpingprijzen. Windows 98 bijvoorbeeld kostte bij hen minder dan de helft van de winkelprijs.
Hoeveel gekopieerde programma's de piraten verspreidden, is moeilijk te becijferen. Volgens parketwoordvoerder Jos Colpin loopt de schade voor Microsoft in de tientallen miljoenen. Het is niet uitgesloten dat nog andere softwarebedrijven klacht indienen tegen de vier.
Nu in het nieuws