Eurythmics zorgen weer voor zoete dromen

Print
Wie nog steeds denkt dat de jaren '80 enkel one hit wonders en plastieken popidolen hebben voortgebracht, heeft zaterdag het concert van Eurythmics in Flanders Expo gemist. Het eighties-duo bij uitstek bewees met een knap concert nog steeds mee te kunnen eind jaren '90.
BR>Natuurlijk kreeg Flanders Expo bijna de hele Greatest hits-cd te horen, maar toch was dit concert meer dan een straffe eighties night. Moordsongs als Missionary man en I need a man rockten nog even bitsig als vroeger en een synthpop-deuntje als Who's that girl? werd ter plekke omgetoverd tot een folkrock-pareltje.
Perfecte popsongs als Thorn in my side en When tomorrow comes werden meegebruld door het publiek - Lennox en Stewart, allebei gestoken in een stoere militaire outfit, genoten duidelijk van de enthousiaste reacties - terwijl nieuwe nummers als de venijnig rockende opener I want it all en de bloedmooie single I saved the world today al even warm werden onthaald. Het was even slikken toen Ball 'n' chain, Would I lie to you? en Sisters are doin' it for themselves in een medley werden gedraaid, maar zelfs dit typische eighties-overblijvertje kwam in Flanders Expo - zelden trouwens zo'n goeie klank gehoord in de Gentse concerttempel - perfect tot z'n recht.
De échte kippenvel-momenten werden bewaard tot de bisnummers: tegen een achtergrond van sparren ontroerden Lennon en Stewart akoestisch met popklassiekers als Here comes the rain again, Why? en You have placed a chill in heart. Stuk voor stuk momenten om in te kaderen en het beste bewijs dat Annie Lennox nog steeds één van de mooiste blanke soulstemmen bezit. Een tweede keer kwamen de Eurythmics terug om de vredesboodschap uit te dragen met het prekerige, maar prachtige Peace is just a word en het publiek op te roepen om Amnesty International en Greenpeace te ondersteunen. Een fel Sweet dreams was het gedroomde orgelpunt van een bijna twee uur durend prachtconcert. Deze wereldgroep kan perfect de volgende eeuw in.
Eurythmics gezien op zaterdag 16 oktober in Flanders Expo. Oordeel: ****

Nu in het nieuws