Jury en publiek Filmfestival kiezen voor 'Himalaya'

Print
Op het 26ste Filmfestival van Vlaanderen-Gent werd zaterdagavond de prijzenkast leeggehaald. De Frans-Zwitserse film Himalaya van Eric Valli kwam als grote overwinnaar uit de bus. De overenthousiaste man kreeg niet alleen de Grote Festivalprijs maar ook de FNAC-Publieksprijs. Meervoudig Oscarwinnaar-piloot Sydney Pollack zette er de promotoer in voor zijn spikspinternieuwe film Random hearts.
BR>Het begon een traditie te worden om de Gentse filmmarathon af te ronden met de jongste Disney-tekenfilm. Dit jaar was het even anders. Meervoudig Oscarwinnaar Sydney Pollack was bereid om zijn spiksplinternieuwe Random hearts, met Harrison Ford en Kristin Scott-Thomas, als slotattractie te vertonen. De twee supersterren spelen in deze schaamteloze tranentrekker rouwende onbekenden die verliefd worden op elkaar, nadat ze ontdekken dat hun bij een vliegtuigramp omgekomen wederhelften een stiekeme verhouding hadden. Gent was één van de allereerste stopplaatsen op Pollacks Europese promotoer die vijf weken zal duren. Zoals het een Hollywoodvedette betaamt, legt de regisseur van Three days of the Condor en They shoot horses, don't they? deze tocht af in zijn zelfbestuurde privé-jet. Een beetje bizar als je weet dat zijn jongste prent van start gaat met een akelige vliegtuigcrash en dat zijn 34-jarige zoon in 1993 omkwam in een gelijkaardig ongeluk.
"Tijdens het filmen probeerde ik die tragedie van me af te zetten", vertelde Pollack ons in een interview. "De recente catastrofe met John Kennedy Jr. raakte me echter opnieuw en dieper. We zaten in volle postproductie van Random hearts en zoiets brengt vele traumatische herinneringen terug."
De film draait vanaf 17 november in alle Belgische bioscopen.

Record


Van 5 tot 16 oktober werden meer dan tweehonderd langspeelfilms geprojecteerd in de Gentse bioscoopzalen. Vermoeide gezichten, zowel voor als achter de schermen, waren troef op de slotreceptie in de festivaltent naast cinema Decascoop. Niet enkel winnaar Eric Valli straalde na afloop van geluk. Ook directeur Jacques Dubrulle was een tevreden man. Kan moeilijk anders met een recordaantal van 88.000 toeschouwers of zowat 6.000 meer dan vorige editie.
"We zijn er ook in geslaagd om grote namen als Stanley Donen, Youssef Chahine, Peter Greenaway, Monique Van de Ven, Irwin Winkler, Mike Figgis en Sandra Bullock naar Gent te halen. Bovendien hebben we enkele nieuwe aanzetten gegeven voor het eerste festival van het nieuwe millennium met het Digiforum en de sectie Yo!Zone, waarmee wij de jongere bezoekers wilden plezieren met zogenaamde coole films."

Palmares Gent
Beste Film en Publieksprijs: Himalaya : l'enfance d'un chef van Eric Valli over een dorp in Tibet (Frankrijk-Zwitserland)
Beste regie: Haut les coeurs van Solveig Anspach
Georges Delerue-prijs beste muziek: Rachel Portman voor de Britse film Ratcatcher van Lynne Ramsay.
Beste Belgische kortfilm: Musique de tables van Thierry De Mey.
Beste scenarioprijs kortfilm: Ketchup van Manu Coeman en Ivan Goldschmid
Fipresci, prijs internationale filmkritiek: Tuvalu van Duitser Veit Helmer
Prijs Jongerenjury: Fucking Amal


Nu in het nieuws