"Dit draag ik op aan mezelf"

Wereldbeker-winnaar Tchmil (36) wil nog twee seizoenen bij Lotto meedraaien
BR>Van onze redacteur
André Putzeijs
in Bergamo
Andrei Tchmil zaterdagmiddag in Bergamo. Op de drempel van z'n 37ste eindwinnaar van de Wereldbeker. "Ik praat niet graag over m'n leeftijd", aldus Tchmil. "Hoe vaak heb ik al niet gehoord dat ik te oud was? Renner worden op m'n vijftiende, dat was te laat. Prof worden toen ik 26 was? Te laat. Kopman van Lotto op m'n dertigste? Te laat. Maar intussen ben ik de oudste man op de erelijst van Milaan - Sanremo en de Wereldbeker."
"Niemand heeft de eeuwige jeugd. Maar je kan jezelf wel jong houden door te werken aan je mentaliteit en karakter. Het is ook een kwestie van doseren. Wanneer ik thuis ben, telt alleen m'n gezin. Irina, Maxime, Oxana. Ik weet hoe belangrijk dat is, mijn ouders gingen uit elkaar toen ik klein was. Ik had alleen moeder, mijn kinderen moeten ook een vader hebben. Met hen bezig zijn, houdt mij jong. Daarnaast kan ik ook afstand nemen van de topsport. Bijvoorbeeld door te lezen."
Maar een wielrenner is tussen februari en oktober bitter weinig thuis.
"Dat klopt en daarom draag ik de eindzege in de Wereldbeker ook op aan mezelf. Want hier heb ik, en ik alleen, zes maanden voor geleefd. Mezelf in juli afgebeuld op de flanken van de Stelvio. Van maart tot vandaag onder stress geleefd, de topconditie proberen aan te houden. Wat een ronderenner moet doen in drie weken, moet een kandidaat-winnaar van de Wereldbeker spreiden over een half jaar. Geloof me: daar kruipen ontelbare opofferingen in. Maar zoals ik me nu voel, is het de moeite waard geweest."
"Vorige week stond in een Italiaanse krant dat ik getekend heb voor Once. Waar halen ze het? Ik ben zes jaar goed geweest bij Lotto en dus blijf ik. Als zij willen: tot einde 2001."

"Een voorbeeld voor de jeugd"


BERGAMO - Ploegleider Jean-Luc Vandenbroucke, niet altijd Tchmils beste vriend maar zaterdag duidelijk intens gelukkig: "Andrei is een ongelofelijk voorbeeld voor de jeugd. Heel onze ploeg trekt zich aan hem op. Het resultaat is er naar: derde van de Wereldbeker per ploeg en straks zesde of zevende in het UCI-klassement. Met een budget van 120 miljoen. Doe het ons maar eens na."

Nu in het nieuws