Vier mannen onder 2u07'

Print
Atletiek marathon Amsterdam
BR>AMSTERDAM - Drie weken geleden leek de marathon van Berlijn geschiedenis te schrijven met twee atleten die onder de 2u07' finishten. Een primeur in één en dezelfde race. Want daarin waren tot dan slechts vier en tot gisteren dus in het totaal slechts zes atleten geslaagd. Hoewel in Amsterdam het budget werd teruggeschroefd terwille van de feestmarathon van volgend jaar (25ste editie net in het jaar 2000) en tweevoudig wereldkampioen Abel Anton slechts voor een oefengalop bleek te komen, waren de eindtijden schitterend.
Een twintigkoppige kopgroep bleef lang samen, maar uiteindelijk bleven er na 35km nog vier over. Verwonderlijk was daarbij de aanwezigheid van twee Ethiopische debutanten: Tesfya Tola en Tesfaye Jifar (twee weken geleden wel derde in het WK halve marathon). William Kiplagat liet nu eens los, ging dan weer vooraan lopen. Het was de meer ervaren Fred Kiprop (Kenia), die slechts één keer reageerde op een uitval van de twee Ethiopiërs en ook de beste chrono kon voorleggen (2u08'19"), die in de eindrush de snelste bleek in 2u06'47", de vierde chrono aller tijden. Tesfaye Jifar volgde op twee seconden, Kiplagat op drie. Tola werd pal op 2u07'00" afgeklokt. Ook nu was (net zoals bij het wereldrecord van Da Costa - 2u06'05" - die het tweede stuk drie minuten sneller aflegde) het tweede deel bijna anderhalve minuut sneller dan de eerste helft.
Hoewel Anton zich liet afzakken en tot halfweg nog wat haas ging spelen voor Susan Chepkemei en Lyubov Morgunova, toonde de Keniaanse Lornah Kiplagat zich de beste met 2u25'30, de negende chrono van het seizoen.
Nu in het nieuws