"Dit is buitenaards"

Print

Anderlecht 1

BR>

Ingelmunster 4
(na verlengingen)


ANDERLECHT - Hallucinant was het, hoe Anderlecht zich als een bende miniemen in de luren liet leggen door Ingelmunster, een ploegje dat vijf seizoenen geleden nog in eerste provinciale uitkwam. In eigen huis nog wel. Nochtans was Anderlecht niet slecht aan de partij begonnen. Zetterberg zette zijn team, via de rug van Radzinski, al vrij snel op voorsprong en een sterk keepende Maesen én Dame Fortuna hielden het bij 1-0. Anderlecht kon geen vervolg breien aan die behoorlijke aanhef en gaf de partij helemaal uit handen.
Achterin begon het alweer langs alle kanten te rammelen, in de frontlinie bleef reus Koller een hele wedstrijd lang onzichtbaar en ook op het middenveld kreeg Sporting geen voet aan de grond. Zetterberg raakte, constant op de huid gezeten door waakhond Grymonprez, nooit in zijn normale doen en de inbreng van Scifo op het uur loonde ook al niet. De Italo-Belg mist duidelijk nog ritme, leed veelvuldig balverlies en werd enkele keren belachelijk gemaakt door de bruggetjes van uitblinker Nico Vanderdonck. Beerens strafte de Brusselse apathie af door in de slotminuten van de reguliere speeltijd de oververdiende gelijkmaker binnen te knallen. In de verlengingen werd Anderlecht overklast door het complexloos voetballende Ingelmunster. Twee keer Feys en eenmaal Degrande deden heel Anderlecht donkerrood uitslaan van schaamte. Michel Verschueren was op dat moment al aan het uitrazen in zijn bureau. De Anderlecht-manager was na de 1-2 ziedend weggestoven uit de eretribune. "Het is niet aan mij nu een reactie te geven. Daarvoor moet je bij de spelers zijn. De beste reactie die zij kunnen geven, is zich donderdag herpakken tegen Bologna."
"Ik vind onze zege toch wel een klein beetje verdiend", kon Ingelmunster-trainer Eddy Mestdagh ook na de schitterende prestatie van zijn team het ontzag voor het grote Anderlecht blijkbaar nog niet wegsteken. "In de beginfase hadden we het moeilijk. Ik moet toegeven dat we toen een beetje door het geluk werden gediend. Vervolgens werd het ideale scenario perfect gevolgd. Net voor het einde 1-1 en ja... wat er nadien in de verlengingen gebeurde, was gewoon buitenaards."
Absolute uitblinker in dit buitenaardse bekerduel was Nico Vanderdonck. De 29-jarige middenvelder kroop met veel bravoure in de rol die men eigenlijk aan de overkant van Pär Zetterberg had verwacht. Vanderdonck was alomtegenwoordig, strooide kwistig met gemeten passjes en behoedde zijn team in het begin van de tweede helft voor een wellicht beslissende 2-0 achterstand door tot tweemaal toe een gemaakte goal van de doellijn te halen. Bovendien dolde hij met het zwalpende Anderlecht-middenveld. Uitgerekend Enzo Scifo kreeg de bal twee, drie keer door de benen gespeeld. "Ik kan begrijpen dat hij dat niet leuk vindt en ik deed het ook niet met opzet om hem belachelijk te maken, maar ik ben nu eenmaal een speler die het publiek af en toe iets wil laten zien", grijnsde Vanderdonck, die overigens van zijn tiende tot zijn zestiende bij de Brusselse club aangesloten was. "Een mooie tijd, een goeie opleiding ook. Ik hou nog steeds een schitterende herinnering aan die enkele jaren Anderlecht over. Ik was dan ook bijzonder opgetogen met de loting, ik keek ernaar uit om nog een keer naar hier terug te keren en dan gebeurt dit."
Scheidsrechter: Hayen.
Toeschouwers: 7.110.
ANDERLECHT: De Vlieger, Verstraeten (106' Soetaers), Crasson, Oyen, Van Diemen (60' Scifo), Iachtchouk (67' Brocken), Zetterberg, Baseggio, Goor, Radzinski, Koller.
INGELMUNSTER: Maesen, Six, Lamberg, Deschacht, Eeckman, Moons (67' Degrande), Grymonprez, Vanderdonck (119' Rosseel), Careel, Beerens (114' Wright), Feys.
Doelpunten: 8' Zetterberg 1-0, 88' Beerens 1-1, 104' Feys 1-2, 105' Feys 1-3, 112' Degrande 1-4.
Gele kaarten: Van Diemen, Beerens, Vanderdonck.
Nu in het nieuws