Wereldkampioen onder voorbehoud

Tweede wereldtitel van Mika Hakkinen heeft heel wat minder glans dan eerste

BR>

SEPANG -

Mika Hakkinen blijft nog een jaar wereldkampioen. Zij het onder voorbehoud, totdat de FIA het beroep van Ferrari heeft behandeld. De diskwalificatie van Irvine en Schumacher was voor de Fin een geschenk uit de hemel, want tijdens de podiumviering was het de Fin aan te zien dat zijn wereld was ingestort. Ferrari bleek plots stukken sneller en met het oorspronkelijke resultaat had hij in Japan haast móeten winnen.

GP F1 Maleisië

Mika Hakkinen was als derde over de meet gegaan, maar op het podium was hij een hoopje ellende. Uitgeput ging hij voorover hangen en terwijl Irvine lachend naar de Britse hymne luisterde, moest de Fin er even bij gaan zitten. Stikkapot, mentaal wellicht nog meer dan fysiek.

"Na de race voelde ik me absoluut niet goed", verklaarde de Fin. "Het was de zwaarste race uit mijn carrière, ik moest de hele tijd voluit gaan."

"Ik was razend, maar ik kan Michael Schumacher niets verwijten."

Mika Hakkinen

Hakkinen zat anderhalf uur lang geblokkeerd achter Schumacher. Dat zinde hem niet, want af en toe maakte hij wilde gebaren naar de Duitser.

"Ik was razend, maar ik kan Michael niets verwijten. De Ferrari-jongens hanteerden een briljante strategie, met één stop voor Michael en twee voor Eddie. Ze deden hun job. Ik zat heel de tijd achter Michael, maar kon er niet voorbij. Hij reed heel onregelmatig, liet zijn snelheid voortdurend schommelen en ging in snelle bochten plots van het gas. Ik moest constant opletten dat ik niet op hem inreed. Inhalen was op die manier onmogelijk."

"Op die manier in de weg rijden kan je toch geen autosport meer noemen."

McLaren-teambaas Ron Dennis

Teambaas Ron Dennis was pissig na de race. Hij haalde hard uit naar Michael Schumachers rijgedrag. "Op die manier in de weg rijden kan je toch geen autosport meer noemen, ook al verbiedt het reglement het niet." McLaren overwoog ook een klacht tegen Ferrari, omdat Schumachers banden zodanig versleten waren, dat ze geen groeven meer hadden. De klacht kwam er uiteindelijk niet.

Hakkinens tweede wereldtitel - die pas officieel wordt als het beroep van Ferrari is behandeld - heeft veel minder glans dan zijn eerste. Vorig jaar had hij weliswaar de beste auto, maar hij reed ook constant op een zeer hoog niveau. Dit jaar was hij alleen in de kwalificaties dominant. In de races maakte hij te veel blunders en de jongste weken werd hij daar zichtbaar nerveus van. De wereldtitel die hij niet kon verliezen - zeker niet na Schumachers inactiviteit - dreigde hem toch te ontglippen. Gelukkig voor hem werd in het andere kamp al even hard geblunderd.

Nu in het nieuws