"Het spel staat me niet aan"

Print
Sven Vermant gaat met slecht voetballend Club Brugge ten onder in Lokeren
BR>LOKEREN - Club Brugge is ernstig ziek. Na de Europese uitschakeling tegen Haïfa en twee competitienederlagen tegen Westerlo en AA Gent leed blauw-zwart nu ook schipbreuk in het bekertornooi. Lokeren, zelf verre van imponerend, toonde meer bezieling en had met Van Geneugden een échte voetballer in huis. De spelmaker besliste een barslechte wedstrijd, vol technische en tactische fouten.

Lokeren 1


Club Brugge 0


Club Brugge is geen moment in de buurt van kwalificatie geweest. De vice-kampioen creëerde over negentig minuten twee kansen: op het halfuur kopte De Brul op de paal en acht minuten voor affluiten knalde de ingevallen Anic op de vuisten van Dabanovic. Voor het overige: helemaal niets. De Bruggelingen probeerden met lange vuurpijlen de spitsen te bereiken maar dat voornemen faalde hopeloos. Ook de veldbezetting klopte niet.
René Verheyen bracht Verlinden, De Cock en Mitrovic in de ploeg ten koste van Nader, Martens en Jankauskas, maar zoals vaak leverden die wijzigingen weinig op. Mitrovic kon zich nooit doorzetten. De inbreng van De Cock dwong Deflandre naar een centrale rol, maar die zet draaide uit op een catastrofe. De Rode Duivel legde zijn tegenstander Van Geneugden geen strobreed in de weg. De stijlrijke spelmaker genoot duidelijk van zoveel vrijheid en dirigeerde Lokeren naar de zege. Halfweg de eerste helft pikte hij de bal mee van Deflandre en bediende Boeka Lisasi, die de beslissende treffer binnenschoot. Ook nadien strooide Van Geneugden kwistig met assists, al vergat hij op slag van rust het duel te beslissen.
Na de koffie herschikte Verheyen zijn pionnen (Anic voor De Cock, Deflandre opnieuw naar de flank), maar meer dan wat veldoverwicht leverde dat niet op. "De aanvallers werden nooit fatsoenlijk aangespeeld", mokte Jochen Janssen. "Niet van op de flanken, niet langs het centrum, nergens. De verdediging trapte de bal blind naar voren. Het samenspel met Mitrovic verliep moeizaam. Probeer maar eens te dreigen op die manier."
"René Verheyen is niet de schuldige."
Vital Borkelmans
"Het loopt inderdaad overal verkeerd", zuchtte Sven Vermant. "We hebben het kick-and-rush-spel van Lokeren meegespeeld. Onze spelwijze frustreerde me vreselijk. Als technische voetballer probeer ik lijn in onze acties te krijgen. Maar zodra ik me achterin aanbood om de bal op te eisen, hing die al boven mijn hoofd. Ik gaf tijdens de match aan dat dat spelletje me niet aanstond. Het gaat van kwaad naar erger. Spelers worden aan hun lot overgelaten, tegenstanders krijgen een zee van ruimte, afspeelmogelijkheden ontbreken, niemand maakt oorlog in de zestien. Wat er moet gebeuren? Tja, alleen op het veld zullen we ons kunnen herpakken."
Niemand van de spelersgroep viel zijn trainer openlijk af. "Dit is de tweede keer in mijn Brugse loopbaan dat ik zo'n slechte periode meemaak", fluisterde Borkelmans. "Maar Verheyen is niet de schuldige. De spelers moeten de faalangst van zich afwerpen en opnieuw geloven in eigen kunnen."
Scheidsrechter: Javaux.
Toeschouwers: 4.000.
LOKEREN: Dabanovic, Zéré, Van Haezebrouck, De Smet, Van Dender, Vonasek (69' De Geest), Janssens, Vidarsson, Penicka (82' Budka), Van Geneugden, Boeka Lisasi (76' Kimoto).
CLUB BRUGGE: Verlinden, De Cock (46' Anic), Deflandre (62' Jankauskas), Lembi, De Brul, Borkelmans, Englebert, Clement, Vermant, Janssen, Mitrovic (63' Fadiga).
Doelpunt: 22' Boeka Lisasi 1-0.
Gele kaarten: Janssens, Jankauskas, Penicka, Van Dender.

René Verheyen in nauwe schoentjes


LOKEREN - Lokeren - Club Brugge is een gevaarlijke wedstrijd voor trainers. De competitiewedstrijd op 15 augustus (2-5 voor Club) betekende het doodvonnis voor de Lokerse coach Willy Reynders. Of het na de 1-0 bekernederlaag van Brugge zo'n vaart zal lopen voor de blauw-zwarte trainer René Verheyen, staat nog niet vast, maar de uitschakeling doet zijn positie zeker geen goed. Na een sterke competitiestart leed zijn ploeg het vierde debacle op rij: een Europese vernedering door Haïfa, pijnlijke zeperds tegen Westerlo en AA Gent en nu dus exit beker. Veel voor een club waar winnen een gewoonte is.
Directeur Van Hove onthield zich van commentaar; secretaris Denolf probeerde de gemoederen te bedaren. "We blijven rustig. Al ziet iedereen dat het héél slecht loopt. Wat er moet veranderen? Dat is niet mijn taak, maar die van de trainer. Al heeft hij de afgelopen weken zowat alles geprobeerd."
Verheyen zelf leverde alweer weinig commentaar. "Deze prestatie bevestigde de slechte reeks van de voorbije weken. Hopelijk blijft iedereen nuchter en kunnen we rustig verderwerken", mompelde hij en verdween in de bus.
De nederlaag in Lokeren betekent dat Club voor het tweede opeenvolgende jaar in de eerste ronde wordt uitgeschakeld. Vorig seizoen was Tilleur Luik een maatje te groot.
Nu in het nieuws