James Peeters tweede in wereldbekerproef

Print
Ruitersport
BR>OSLO - In Oslo werd het voorbije weekend de tweede kwalificatiewedstrijd voor de wereldbeker beslecht. Net zoals vorige week in Helsinki daagde hier geen enkele topruiter op. De eerste 25 van het FEI-klassement lieten het afweten omdat het prijzengeld niet conform de afspraken was. De zege in deze wereldbekerproef was voor de Duitser Nagel. James Peeters werd tweede. Een unieke prestatie voor de Massenhovenaar. Vijf ruiters werkten het parcours zonder kleerscheuren af. In de barrage bleven nog drie ruiters van al het hout. Nagel was anderhalve seconde sneller aan de finish dan Peeters.
Het verging de Antwerpse ruiters minder goed op de jumping van Leeuwarden. Enkel Dominique Hendrickx (Grobbendonk) zette zaterdag de kroon op het werk. Dominique won. Smith werd tweede, terwijl Eric Wauters (Putte) genoegen diende te nemen met een negende stek. Dirk Demeersman greep tijdens de Grand Prix naast de zege. Dirk moest hier de Brit Robert Smith laten voorgaan. Philippe Le Jeune en Ludo Philippaerts waren zondag de grootste slokoppen op de internationale jumping van Luik. Le Jeune won de Grand Prix, terwijl Philippaerts de kleine Grote Prijs voor zijn rekening nam. 's Morgens nam Le Jeune bijna ook nog een proef rechtstreeks op tijd voor zijn rekening. Op de meet werd hij door de Ier Trevor Coyle geklopt. Ook Hasselaar Kristof Cleeren stond in Luik op het hoogste schavotje. Dat gebeurde vrijdagavond. Zaterdag wou Cleeren die prestatie herhalen. Aan de finish werd Kris door Michael Whitaker naar de tweede plaats verwezen.

Opnieuw Stefan Boschmans in Keerbergen


Golf
KEERBERGEN - Dit weekend werd op Keerbergen Golf Club onder een stralende herfstzon de mixed foursomes kampioenschappen gespeeld. Na de eerste dag leek het er op dat het echtpaar Francoise en Patrick Bonnelance het best op elkaar was ingespeeld. Het koppel van Waterloo bracht een kaart binnen van 75, maar werden kort op de hielen gezeten door Sylvie Van Molle-Luis Martinez (La Bruyère) 76 en Veronique Verhaegen-David Baudewijns (Keerbergen), Sophie Fontaine-Stefan Boschmans (Hainaut-Rinkven) en Laurette Higgins-Eoin Feely (La Tournette): allen 77.
Stefan Boschmans, die dit jaar zowat bijna alles won wat er te winnen viel en deze week aan de slag gaat in de Belgacom Open, zette met zijn verloofde Sophie Fontaine zondag een sterke laatste ronde neer van 69 of één onder de baan. Met een totaalscore van 146 werd dit koppel winnaar van deze laatste competitie voor Alexendra Van Oordt-Laurent Bakker (La Tournette) die met een score van 154 tweede eindigde. De leiders van het eerste uur, het echtpaar Bonnelance, eindigde op een gedeelde vierde plaats met 156.

België fysiek onderuit tegen Polen


Rugby
BRUSSEL - Een jonge nationale ploeg kon zaterdagnamiddag op de Kleine Heizel het verschil niet maken tegen de fysiek sterkere Polen. De wedstrijd startte nochtans uitstekend voor de Belgen en Sebastien De Cock verzilverde vrij snel twee penalty-kicks. Achteraan bleken de thuisspelers niet helemaal op elkaar afgestemd en door een paar defensieve flaters liepen de vinnige gasten uit tot een 6-21 rustscore. De Belgen lieten eveneens steken vallen in de driekwartlijn en geraakten moeilijk tot in de bezoekende helft. Op een sporadische counter scoorde Philippe Volkaert wel een mooie try en lukte Frédéric Clément een nieuwe penalty-kick. Het was echter koren op de molen. Polen speelde tenslotte haar fysieke kaart uit en zorgde nog voor een overtuigende 14-43 eindscore.
Ook slecht nieuws uit Litouwen waar de nationale juniors met 25-5 onderuit gingen en definitief uitgeschakeld zijn voor het WK van 2000.

Twee keer goud voor China op slotdag


TIANJIN - Op de slotdag van de wereldtitelstrijd turnen in Tianjin zijn twee gouden medailles in China gebleven. Bij de mannen zegevierde Li Xiaopeng op het onderdeel paardsprong, bij de vrouwen toonde Ling Jie zich de beste evenwichtskunstenares op de balk.
De meeste aandacht ging uit naar de vloeroefening bij de vrouwen. Tot ieders verrassing bleek de 16-jarige Roemeense nieuwkomer Andreea Raducan te sterk voor haar ervaren landgenote Simone Amanar en de Russische Svetlana Tsjorkina, wereldkampioene meerkamp in 1997. "Het is ongelooflijk", stamelde Raducan, die zaterdag ook nog zilver veroverde op de balk. "Ik sta nog maar aan het begin van mijn loopbaan. Ik hoop beter en beter te worden, want ik wil graag een ster zijn."
Tsjorkina nam de leiding met een score van 9,787, maar de beide Roemeensen moesten toen nog komen. Raducan kreeg vervolgens van de jury 9,837 en hield haar adem in bij de oefeningen van Amanar, die als laatste aan de beurt was. Haar acrobatische toeren op de mat waren goed voor 9,8 en zilver.
Daardoor kwam het totaal van Roemenië van deze WK op acht medailles, met als hoogtepunt het goud voor de nationale ploeg en Maria Olaru op de meerkamp. "Het was een uniek toernooi", stelde de Roemeense coach Octavian Bellu. "Er zal nu hard moeten worden gewerkt om volgend jaar op de Olympische Spelen van Sydney tenminste dezelfde successen te behalen."
Li Xiaopeng had de zege op paardsprong voornamelijk te danken aan de fouten van zijn rivalen. Zijn eigen score van 9,668 punten zou normaal gesproken niet voldoende zijn geweest voor goud. Alleen Evgeni Sapronenko uit Letland kwam met 9,656 in de buurt. Titelverdediger Sergej Fedorsjenko uit Kazachstan zag beide sprongen volkomen mislukken.
Verder was er goud bij de mannen voor de Zuid-Koreaan Lee Joo-Hyung op de brug en de Spanjaard Jesus Carballo aan de rekstok. Op dit laatste onderdeel verloren vier van de zes finalisten hun greep en kwamen ten val.
Nu in het nieuws