D06 S28 kort neve

f Atletiek
BR> De Portugees Domingos Castro heeft de 21e editie van de 20 km van Parijs gewonnen in 57'54". Castro haalde het nipt voor de Keniaan Luke Metto (57'55") en de Marokkaan Lahoucine Mrikik (57'59").
f Autosport
Jacky en Vanina Ickx zullen samen op 6 januari 2000 aan de start staan van Dakar-Kairo in een Toyota Land Cruiser Turbodiesel T3. Als voorbereiding op deze monsterrally gaan vader en dochter Ickx deelnemen aan de rally van Dubaï.
Dario Franchitti realiseerde tijdens de Grote Prijs van de Gold Coast een schitterende zaak in het CART-kampioenschap. Door in Australië de negentiende en voorlaatste manche te winnen, nam hij de leiding over van de Colombiaan Juan Montoya.
Christijan Albers heeft de titel in de Duitse Formule-3 op zijn naam geschreven.
f Badminton
De Belgische scholierenploeg is zondag in Polen 5de geëindigd op het Europees kampioenschap (-17 jaar). Het is voor het eerst dat een Belgische ploeg zo hoog scoort op een dergelijk tornooi.
f Boksen
Ismael Abdoul heeft in het Gentse Tolhuis zijn Benelux-titel in het halfzwaargewicht met succes verdedigd tegen de Rus Yuri Filipko. Abdoul, ongeslagen in tien profkampen, verliet na tien ronden de ring met een eenparige puntenzege.
f Gewichtheffen
Tom Goegebuer en Greet Meulemeester zorgden op de nationale kampioenschappen voor nationale recordverbeteringen. In de categorie tot 62 kg haalde Goegebuer in het trekken 118 kg, waarmee hij zijn eigen record met 0,5 kg verbeterde. Greet Meulemeester stootte in de categorie tot 75 kg; 82,5 kg, twee kg meer dan haar vorig record.
f Ritmisch turnen
Alexandra Zawitsowska heeft de vijfde Flanders Rythmic Cup in Gent beheerst. De Poolse topfavoriete haalde het voor de Bulgaarse Tchalakova en de Italiaanse Hoeni.
f Tennis
Marcelo Rios heeft op het ATP-tornooi van Singapore met succes zijn titel verdedigd. De Chileen (ATP 6) rekende in de finale af met de Zweedse kwalificatiespeler Mikael Tillström (ATP 142). Uitslag: 6-2, 7-6.
Venus Williams heeft het WTA-tornooi van Zurich gewonnen. De Amerikaanse bedwong in de finale andermaal de Zwitserse nummer één Martina Hingis: 6-3, 6-4. Williams, die twee weken geleden in de Grand Slam Cup ook van Hingis zegevierde, neemt daarmee dit seizoen in de directe confrontaties een 3-2 voorsprong.
Justine Henin is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van het ITF-tornooi van Poitiers. In de halve finales liet de Belgische A-kampioene zich verrassen door de 15-jarige Zwitserse Marie-Gaiane Mikaelian met 6-2, 5-7, 7-6.
Christophe Rochus (ATP 145) is op het Challenger-toernooi van Barcelona (100.000 dollar) uitgeschakeld in de halve finale. Hij werd in drie sets naar huis gestuurd door de Spanjaard Vicente Fernando (ATP 50): 2-6, 6-4, 6-2.
Monica Seles, Anna Kournikova en Amanda Coetzer geven forfait voor de Kremlin Cup. Mary Pierce wordt nu het nieuwe eerste reekshoofd. Domonique Van Roost, in Zürich door Pierce uitgeschakeld, is vijfde op de plaatsingslijst.
De Brit Greg Rusedski heeft het internationale tennistoernooi van Wenen gewonnen. Hij boog in de eindstrijd tegen de Duitser Nicolas Kiefer een 0-2 achterstand om in een overwinning: 6-7, 2-6, 6-3, 7-5 en 6-4.
f Turnen
Alexei Nemov heeft bij de toestelfinales op het WK zijn tweede gouden plak behaald. Na de grondoefening won de Rus ook het voltige. Bij de vrouwen won de Russin Elena Zamolodchikova het paardspringen.
f Volleybal
Achttien spelers werden geselecteerd voor het pre-olympisch tornooi in Vilvoorde.
De selectie: Vital Heynen, Kris Tanghe, Ben Croes, Frank Depestele, Tim Joosen, Fred Delanghe, Walter Engelen, Eric Van Drom, Denis Van Calster, Franky Reijmen, Jo Verstuyft, Koen Michiels, Stijn Coene, Wout Wijsmans, Stephen Shittu, Steve Roelandt, Kone Bayens en Jurgen Vandenweghe.
f Wielrennen
De Zesdaagse van Milaan, gepland op de eerste week van februari 2000 op de piste van het Forum d'Assago, is definitief geschrapt.
Patrick Lefevere bevestigt dat Mapei-QuickStep alles in het werk stelt om de nieuwe wereldkampioen Oscar Freire aan te werven.
Max Sciandri was één van de vele slachtoffers van valpartijen in de Ronde van Lombardije. Sciandri verlaat overigens La Française des Jeux en rijdt volgend jaar voor de Engelse ploeg die de naam van Linda McCartney draagt.
De Duitse wielerploeg Telekom heeft voor volgend seizoen de Kazak Alexander Vinokourov en zes nieuwkomers aangetrokken. Vinokourov krijgt bij Telekom carte blanche en mag zelf de wedstrijden uitkiezen die hem het meest interesseren. De Tour rijdt hij in functie van Jan Ullrich. Telekom trok ook de Italiaanse spurter Gianmatteo Fagnini aan.
Dawil Mehari en Robel Salomonne uit Eritrea zijn verdwenen. Beiden namen in Treviso en Verona deel aan de wereldkampioenschappen. De Italiaanse politie is al dagen naar hen op zoek.
Andrei Zintsjenko heeft de klimkoers van Montjuich gewonnen. De Rus uit de Vitalicio-ploeg legde de basis voor zijn zege in de rit in lijn. De individuele tijdrit werd gewonnen door de Spanjaard Melchior Mauri.
Nu in het nieuws