Verlipack verdiende overheidssteun niet

Print
Verlipack heeft wellicht ten onrechte een miljard frank overheidssteun gekregen. Dit meldt de Europese Commissie in een brief aan de Belgische regering.
BR>Eind 1986 nam de Duitse groep Heye Glas de holglasgroep Verlipack over. Officieel luidde het dat het Waalse Gewest 350 miljoen frank inbracht. Heye Glas zou een half miljard frank neertellen. Door de inbreng van het privé-kapitaal, kwam ook de Europese overheid met kredieten over de brug.
Het ziet ernaar uit dat Heye Glas en het Waalse gewest de Europese kredietverleners foutieve informatie hebben bezorgd. Eind '98 werd duidelijk dat Heye Glas zijn inbreng met twee leningen van het Waals gewest had gefinancierd. Bovendien moest Heye Glas de eerste schijf van 250 miljoen frank niet terugbetalen, als Verlipack failliet ging. Dat gebeurde begin 1999.
Volgens de Europese Commissie heeft het Waals gewest zich niet "als een particulier investeerder onder normale omstandigheden gedragen". Het was duidelijk dat Verlipack nauwelijks overlevingskansen had, zodat een investeerder met gezond verstand aan de kant zou zijn gebleven. Volgens de Europese Commissie is de transactie onrechtmatig en onwettig. Als de regering geen plausibele uitleg kan geven, wordt de Europese steun mogelijk teruggevorderd.
Nu in het nieuws