Eénmaal, andermaal, verkocht

Print
veiling
Het hamertje en de veilingmeester zijn online niet langer nodig. Foto Peter De Voecht
Een paar oude strips, een oude computer, lang vergeten gezelschapsspelletjes: het is altijd leuk om er nog een centje aan te verdienen op één of andere zomerse rommelmarkt. Maar tegenwoordig hoef je zelfs je zetel niet meer uit om je spullen aan de man te brengen. De online veilingen schieten namelijk als paddestoelen uit de grond. Een kijkje achter de schermen van enkele populaire veilingsites.
BR>Hoe werkt een online veiling? In grote lijnen werkt het net zoals eender welke andere veiling: een koper biedt een product aan via de website en de kopers kunnen er een bod op uitbrengen. Wie op het moment van afsluiten - dat vooraf bekend gemaakt wordt - het hoogste bod heeft gedaan, wordt de nieuwe eigenaar. Maar dan blijven er nog wel wat vragen over natuurlijk...
Wie kan aanbieden en kopen?
Iedereen. Bij een heleboel sites is het wel verplicht je gratis te registreren, alvorens je aan de veilingen kan deelnemen. Bieden kan op alle sites gratis, voor het aanbieden van producten wordt meestal een vergoeding gevraagd die van site tot site verschilt. Sommige kleinere sites laten je echter ook toe om dingen gratis aan te bieden.
Hoe werkt het bieden?
De aanbieder kiest een bodemprijs - die uiteraard niet bekend gemaakt wordt - waaraan zijn product verkocht moet worden. Daarnaast kiest hij het uur waarop het bieden afgesloten wordt. Vervolgens wordt een inzetprijs gekozen en kan het bieden beginnen. Het hoogste bod van het moment kan je raadplegen op de site. Wie bij het afsluiten het hoogste bod heeft uitgebracht - én de minimumprijs van de aanbieder heeft overschreden - is de winnaar. Als er in de laatste minuten een bod komt, wordt de veiling automatisch met enkele minuten verlengd om concurrerende bieders alsnog de kans te geven te reageren.
Hoe wordt er betaald?
Ook hier zijn er verscheidene mogelijkheden. De kleinere sites laten het regelen van de betaling meestal volledig over aan koper en verkoper. Het meest veilige blijft cash bij levering: op die manier kan je immers zien of het gekochte product aan de verwachtingen voldoet. De grotere veilingsites hebben overigens een eigen betaalsysteem - in vaktermen een escrow service - die de financiële afhandeling van de veilingen regelt. Jij betaalt de veilingsite en zij betalen, na levering en goedkeuring, op hun beurt de aanbieder.
Hoe weet ik wie te vertrouwen is?
Altijd een hekel punt op het Internet. Wat als de goederen niet aan de verwachtingen voldoen of verkopers met de noorderzon verdwijnen? Om zich daartegen in te dekken, hebben de meeste veilingsites een beoordelingssysteem uitgewerkt zodat iedereen zijn ervaringen met bepaalde kopers en verkopers aan anderen kan meedelen. Zo weet je meteen of anderen al problemen hebben gehad met een bepaalde koper of verkoper.
Is een veiling goedkoper dan een winkel?
Een heel moeilijke vraag. Het beste antwoord is dat de dingen waard zijn wat iemand ervoor wil betalen. Zo kun je regelmatig koopjes doen bij een veiling, maar kan het evengoed zijn dat je voor een gegeerd object een heel eind boven de winkelprijs eindigt. Rondsnuffelen is de boodschap.

Shilling en shielding: fraude heeft veel namen


Overal waar geld van eigenaar verandert, is er kans op fraude. Ook de online veilingen ontsnappen daar niet aan. Naast de al eerder aangehaalde problemen met verdwijnende kopers en producten die niet aan de verwachting voldoen, zijn er nog andere inventievere manieren van frauderen. Zo zijn er de problemen van shilling en shielding. Met shilling verwijst men in de veilingwereld naar de praktijk om met een valse e-mail de prijs van bepaalde items de hoogte in te drijven ten voordele van de verkoper.
Bij shielding zijn er doorgaans meerdere spookbieders aan de slag die de prijs opdrijven om concurrenten te ontmoedigen. Net voor het einde van de veiling trekken de spookbieders zich dan terug zodat het geveilde product uiteindelijk aan een lagere prijs verkocht wordt aan een medeplichtige. De meeste veilingsites proberen erg hard om dit soort misbruiken te voorkomen, maar het kan nooit kwaad om voorzichtig te zijn.
Nu in het nieuws