Diamantairs leggen hun complexen af

De diamantairs gaan in het tegenoffensief. Na enkele moeilijke jaren waarin de sector onafgebroken onder vuur lag, pakt de overkoepelende organisatie Hoge Raad voor Diamant (HRD) uit met een sterke beleidsverklaring 2000-2005. Onder de slogan "Diamant wordt transparant" leggen de diamantairs hun complexen af.

BR>"Wij willen Antwerpen als wereldhoofdstad van de diamant weer op de kaart zetten", meldde directeur-generaal Peter Meeus tijdens zijn

maidenspeech

.

Fiscale dossiers, zwartwerk, fraude, verdachte banktransacties,... Het leek alsof de afgelopen jaren niets in de diamantsector nog het daglicht mocht zien. De diamantairs kregen bakken kritiek over zich heen. Soms terecht, soms totaal onterecht. Nu het stof is gaan liggen, willen de diamantairs zich opnieuw laten zien.

De nieuwe directeur-generaal Peter Meeus greep zijn installatie aan om een beleidsplan te lanceren waarmee de sector eerherstel moet krijgen. "We hebben in de afgelopen maanden het sociaal-fiscaal dossier voor de sector kunnen afronden. Dit is het moment om tegengas te geven en ons sterker te positioneren in onze nationale en internationale leefwereld."

Volgens Meeus komen er ernstige uitdagingen op de diamantsector af. Er is de toegenomen concurrentie uit bv. Israël, maar ook het gebrek aan diamantbewerkers, elektronische handel (e-commerce), technologische ontwikkelingen, enz. "We moeten ons daarvoor wapenen en zelf het initiatief nemen om de bedreigde positie van Antwerpen te verdedigen en te versterken."

De initiatieven komen op een moment dat het opnieuw wat beter begint te gaan op de internationale markten. De verkoop neemt sterk toe, veelal in functie van het magische jaar 2000. Bij het Diamond Office (DO), waar alle transacties in ruw worden geregistreerd, zijn stijgingen van 20% tot 30% in het aantal

shipments

(verzendingen) vastgesteld. Dit wijst erop dat 1999 een sterk jaar zal worden voor de diamantsector.

Toch betekent dat niet dat het eigenlijke jaar 2000 opnieuw een flop wordt. Directeur Jan Gregoir van DO: "Diamanten zullen het hele jaar 2000 gegeven worden. Tijdens huwelijksplechtigheden, dopen, officiële jubilea, enz. De magie van het jaar 2000 werkt het hele jaar. De neergang kan er allicht in 2001 komen. Maar dan zien we wel weer."

Fischler

Een opgemerkte interventie tijdens de voorstelling van het beleidsplan was die van Bram Fischler, de voorzitter van de Federatie van Beurzen. "Indien Antwerpen zijn internationale positie wil herwinnen moeten we geen vier maanden aan één stuk vakantie nemen", stelde hij scherp. "Antwerpen en HRD zouden 24 uur op 24 operationeel moeten zijn." Wat Meeus alleen maar met een glimlach kon beamen.

Nieuwe initiatieven rond diamantsector

De Beleidsverklaring 2000-2005 voor de diamantsector omvat verscheidene nieuwe initiatieven. Ze moeten de ondernemingen beter positioneren in een wereldeconomie die permanent in beweging is. Een greep uit de voorstellen.

° Erkenning van het beroep van diamantair.

° Sector beter situeren binnen netwerk aan professionele samenwerkingsverbanden, o.a. Kamer van Koophandel, GOM, Havenbestuur en Provinciebetuur.

° Installatie permanent georganiseerd overlegforum.

° Organisatie jaarlijks diamantforum.

° Vereenvouding van administratief parcours binnen HRD.

° Installatie modern interactief diamantmuseum

° Introductie kwaliteitsbeheer.

° Metingen naar klantvriendelijkheid.

° Verbetering beroepsopleidingen. Samenwerking met European Business and Management School.

° Eigen diamantsite op internet moet joboportuniteiten in sector uitdragen.

° Campagne Antwerp World 2000 met organisatie Werelddiamantcongres in 2000

° Look 2000, een herlevingsplan voor de diamantwijk in samenwerking met Academie voor Schone Kunsten.

° Eerste wereld diamant concert met diamantouverture als apotheose.

Nu in het nieuws