Uitzendkantoor voor laaggeschoolde jongeren

Print
Antwerpen is sinds dinsdag een Vlaamse primeur rijker: Instant A. Dat is een sociaal interimbureau voor laaggeschoolde jongeren tussen 18 en 30, die anders nauwelijks aan een job raken.
BR>Het sociaal uitzendkantoor voor laaggeschoolde jongeren is een idee van de vzw Jeugd en Stad. Doel is om jongeren met weinig of geen ervaring en vaak al even weinig motivatie toch aan enkele kortstondige baantjes te helpen, als opstapje naar een echt arbeidscontract. Jeugd en Stad werkt hiervoor samen met zowel privésector (Vedior Interim) als overheid (de stad Antwerpen en T-Interim, het uitzendbureau van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding VDAB).
"In het straathoekwerk hebben we gemerkt dat dit soort jongeren, die van dag tot dag leven, vaak tussen de mazen van het net vallen. Dit project moet hen een kans bieden", vindt Herman Wolf van Jeugd en Stad. Wolf had het over een dubbele primeur: Instant A is het eerste sociaal uitzendkantoor en het is bovendien het eerste kantoor waar privé en overheid de handen in elkaar slaan.
De objectieven liggen in ieder geval hoog. Tegen eind dit jaar wil Instant A zeker 50 jongeren aan enkele tijdelijke jobs helpen. In totaal moet er voor 4.500 arbeidsuren worden gepresteerd. Bovendien wil Herman Wolf dat vijf laaggeschoolde jongeren de "sprong" kunnen maken naar een reguliere job. Want dat blijft uiteraard de bedoeling: laaggeschoolde jongeren uit de werkloosheidscijfers halen.

Schaarste


"Wij werken niet alleen uit goede wil mee aan dit project, maar vooral uit bedrijfeconomische overwegingen", bekent afgevaardigd bestuurder Thierry De Coster van Vedior. "We worden geconfronteerd met een schaarste op de arbeidsmarkt. Daarom is het noodzakelijk om ook achterstandsgroepen rijp te maken voor de arbeidsmarkt." De Coster verwijst hierbij ook naar het speciale kantoor voor 45-plussers dat Vedior onlangs opende.
"De kansen voor een dergelijk project zijn nog nooit zo goed geweest", meent Walter Verwimp van T-Interim, het uitzendbureau van de VDAB. "Het is dan ook onze opdracht om aan dit nieuwe project voor tewerkstelling mee te werken. Het omgekeerde zou nieuws geweest zijn."
De Antwerpse schepenen voor jeugd Dirk Geldof (Agalev) en sociale zaken Marc Wellens (CVP) toonden zich zeer tevreden. Wellens zei dat Instant A niet bescheiden moest zijn, en dat precies daarom werd gekozen voor een lokaal in de drukke Provinciestraat. Geldof hoopte dat Instant A even succesvol mag zijn als dat sociaal tewerkstellingsproject aan de andere kant van het alfabet, Vitamine W.

.

Nu in het nieuws