Jo Vally krijgt avondvullend concert in Sportpaleis

Een succesvol artiest is een bedrijf. Dat ondervind je bij Jo Vally in Meise. In zijn ruime bureau, dat hij naast zijn studio in de tuin heeft opgetrokken, is de zanger met zijn vrouw Marcella, een secretaresse en Jos Eerdekens (ex-manager van Dana Winner) bezig aan de voorbereiding van een uniek evenement: op 16 oktober geeft hij als allereerste Vlaamse artiest een concert in het Antwerps Sportpaleis met 9000 zitplaatsen. Het moet de kroon op het werk worden van

20 jaar Jo Vally

, zijn jubileum als artiest.

BR>Uit de fax komen cijfers van de Ultratop gerold. Het is goed nieuws: zijn verzamel-cd

20 jaar Jo Vally - 101 hits

, een set met vijf cd's, is binnengekomen op 17 in de internationale Ultratop 75 van de albums. Dat wordt alweer goud, voor de vijftiende keer in zijn carrière. Het lijkt bijna vanzelfsprekend, maar dat is het niet altijd geweest.

"De eerste tien jaar heb ik zwarte sneeuw gezien", herinnert hij zich. "Ik werkte toen nog als ambtenaar bij de Stad Brussel maar het was mijn droom om het als artiest waar te maken. Al mijn spaarcenten gingen eraan op. Ik had een peperdure muziekinstallatie gekocht en muzikanten om me heen geschaard en heb vaak moeten afdingen op de prijs om toch maar te kunnen werken. In de weekends ging ik auto's wassen om het hoofd boven water te houden. In die tijd heb ik vaak gedacht: stop Vally, ge zijt zot. Maar dan ging ik naar een optreden kijken van iemand anders en dan bekroop me telkens zo'n vreemd gevoel dat ik daar niet kon blijven staan kijken. Ze zeggen dikwijls: het zit in je bloed. Wel, bij mij is dat zo."

Droom

Een toevallige ontmoeting in een restaurant met een dame van een platenmaatschappij luidde tien vette jaren in. Zij ging eens praten met haar baas, Richard Dedapper van Indisk (nu Arcade). Het was het goede moment want ze zochten daar een Vlaamse zanger. Bovendien stond VTM in de startblokken. Jos Van Oosterwijck lanceerde

Neem mijn hart

als Supertip in

Tien om te Zien

en het was bingo. "20.000 singles heb ik daarvan verkocht", herinnert Jo zich. "Op één dag waren het er 1.500. Meer dan ik tot dan toe in mijn hele leven was kwijtgeraakt. Dat was één van de schoonste momenten. Ik dacht dat ik aan het dromen was."

Van toen af zong Jo de ene schlager na de andere naar de hitparade:

Ik kan niet zonder jou

,

Aan alle vrouwen die ik heb gekend

,

Ik heb je nodig

,

In een droom zag ik je staan

(een Iglesias-cover en "mijn dikste hit, 50.000 singles"),

Kind van de zon

,

Bij schemerlicht

,

Niemand kan me doen geloven

enz. Met zijn full-cd's

Jo Vally zingt Vlaamse klassiekers

boorde hij een nieuwe goudmijn aan. En recenter moesten de Duitse klassiekers eraan geloven.

Feest

Met zo'n uitgebreid repertoire van krakers wordt het voor de liefhebbers op 16 oktober feest in het Sportpaleis. "Toen Richard met het idee op de proppen kwam, zag ik het eerst niet zitten", bekent Jo. "Maar tegelijk trok het me aan. Als je twintig jaar bezig bent, moet je iets speciaals doen. Dat ben je aan je fans verplicht. Zij krijgen daar óók een kick van. Het is een fantastische uitdaging: niemand heeft me dit voorgedaan. Vorst-Nationaal is niks speciaals meer. Daar hebben Will Tura, Dana Winner en Get Ready! al gespeeld. Het Sportpaleis leek me ook geschikter omdat het in een Vlaamse stad ligt. Daar voelen mijn fans zich beter thuis."

Jo Vally in Symfonie, 16/10, Sportpaleis Antwerpen. Tickets 070/345.999 of 052/316.037.Wie het unieke Jo Vally-concert van nu zaterdag wil meemaken, kan er dankzij Gazet van Antwerpen gratis naartoe. Wij geven 100 tickets weg, verdeeld over vijftig gelukkigen. Bellen kan vandaag op 0900/27.553. De winnaars, die elk op twee tickets kunnen rekenen, vinden hun kaartjes zaterdag vanaf 19.30 uur aan de kassa's van het Sportpaleis. Het concert begint een uur later.

Nu in het nieuws