Hete kussen uit Oostende

Afgelopen week nog in wereldpremière op het Gentse Filmfestival en nu reeds in uw plaatselijke bioscoop.

De man van staal

is het langspeelfilmdebuut van de 28-jarige Vincent Bal, die met zijn kortfilms (

Aan zee

,

Bloody olive

en

Tour de France

) furore maakte in binnen- en buitenland. Bal tekende voor de regie én voor het semi-autobiografische scenario.

BR>In

De man van staal

schetst hij een eerste vakantieliefde, maar dan niet op de borsten- en billen-wijze van Paul Jambers. Het decor is een tanend hotelletje aan onze desolate kust. Net op het moment dat Koning Boudewijn overlijdt, logeert de 13-jarige Victor bij zijn oom en tante. De knaap moet nog bekomen van het recente overlijden van zijn pa. Verveling en verleiding worden zijn deel.

Enerzijds valt er niets te beleven bij zijn twistende familieleden, maar anderzijds leert hij ook de liefde kennen in de gedaante van leeftijdsgenootje Tania en van het warmbloedige kamermeisje Conchita. Victor is echter niet zo'n durver. Telkens hij het moeilijk krijgt, vlucht hij in een droom- en fantasiewereld waarin hij als stoere astronaut grote gevaren trotseert. Deze 'man van staal' kent geen emoties, 'want tranen doen hem alleen maar roesten'.

Vergeelde postkaart

Dit hartverscheurende kleinood over de grote en kleine gevoelens van grote en kleine mensen is herkenbaar voor iedereen die ooit verliefd is geweest of gewoon al eens aan de Belgische kust vertoefde. De rozige en nostalgische fifties-bril waarmee Vincent Bal onze jaren negentig bekijkt, verandert zijn charmant kroniekje in een vergeelde postkaart uit een lang vervlogen verleden.

De kitcherige SF-verbeelding oogt dan weer als een kruising tussen de strips van Buck Danny en de futuristische campfilms van Ed Wood. Ides Meire (Brechtje uit

Terug naar Oosterdonk

) is perfect als de schuchtere en schattige Victor. Leuke bijrolletjes zijn er voor Jaak Pijpen, Jenny Tanghe, Frank Focketyn en Peter Vanden Eede. Will Tura kweelt een liedje tijdens de fantastische finale. Ga dat zien!

De man van staal van Vincent Bal met Ides Meire, Charlotte De Ruytter, Peter Gorissen, Katelijne Damen, Gene Bervoets, Tania Garbarski...

Oordeel: ***

Nu in het nieuws