Star Wars

Print
De douchegordijnen of de haarkrulsetten kenden we al, nu is er ook die Star Wars-film. Tweeëntwintig jaar nadat Luke Skywalker voor het eerst verscheen, barst de sterrenoorlog opnieuw los met Episode I: the phantom menace.
BR>In 1977 was Star Wars een even universeel als onverwacht kassucces. Het uit de hand lopende filmfenomeen werd een schaamteloos gehypet evenement, inclusief maniakale merchandising, waardoor de film meer speelgoed op de markt brengt dan Sinterklaas.
The phantom menace maakt deel uit van de triptiek die aan de oorspronkelijke saga voorafgaat. Maar straalden wij in 1977 als ukkie nog van geluk na het ondergaan van deze combinatie van middeleeuwse mythes, oosterse filosofie en bijbelse invloeden, dan mikt het verhaal anno 1999 hoe langer hoe meer op kleuters.
En dat vloekt flink met de peperdure bombarie van de speciale effecten en de superagressieve marketingcampagne. De futuristische pulp weekt bij de kijker nauwelijks emoties los voor de oppervlakkige personages die verloren lopen in een eindeloze serie digitale decors. Dan zijn er nog de talloze bliepende en blinkende gadgets die wellicht vooral voor speelgoedwinkels zijn bedoeld.
Maar ondanks de vernietigende kritieken, begeeft het publiek zich massaal naar de bioscoop. Al was het maar om zelf commentaar te leveren op de al dan niet terechte hype. Een laatste weetje: dankzij een nieuwe geluidstechnologie is deze megatechnologische Muppet show niet alleen het lulligste, maar tevens luidruchtigste non-event van de laatste jaren.
Star wars: Episode I: the phantom menace van George Lucas met Liam Neeson, Ewan McGregor en Natalie Portman. Oordeel: *

.

Nu in het nieuws