"Ik mis de Hongaarse keuken"

Print
AA Gent
BR>GENT - Het verhaal is ondertussen genoegzaam bekend. In tegenstelling tot de seizoenen die werden begonnen met Jan Boskamp als trainer komt AA Gent in deze jaargang steevast het veld in met meer (veel meer) buitenlanders dan Belgen. Eén van die, voor dit seizoen in België, onbekende buitenlanders is de 27-jarige Hongaarse linkspoot, Tamas Szekeres.
Szekeres speelde tot nog toe vijf keer voor de Hongaarse nationale ploeg maar liet de uitnodiging voor de interland van vorige zaterdag in en tegen Portugal aan zich voorbijgaan. "Ik was geen eerste keus. Ik zou maar spelen als de linkse voorstopper of de linksback gekwetst waren. Dan blijf ik liever hier en is het beter dat men een jongere uit de eigen competitie eens laat proeven van de sfeer in de nationale selectie", aldus Szekeres die ook nog aangeeft dat de relatie tussen de bond, de nieuwe president, de trainer en de spelers nog niet ideaal is om een eufemisme te gebruiken.
"Na de val van het communisme is ons voetbal achteruit gegaan. Niet moeilijk want voordien pompte de overheid veel geld in het voetbal, net zoals in andere sporttakken trouwens. Er is in Hongarije maar één team dat overeind blijft. MTK Budapest heeft dan ook een rijke voorzitter met heel wat mensen in vast loonverband. De Nederlandse trainer Henk Ten Cate zorgde er voor een professionele omkadering. Hopelijk volgen enkele andere clubs dat voorbeeld."

Voedselprobleem


"Je zal me misschien niet geloven maar hier in Gent is voorlopig mijn grootste probleem het voedsel", zegt Szekeres. "Ik verloor gewicht en dat voel ik in de duels vooral tegen de grote ploegen. Blijkbaar staat mijn lichaam op de meer gekruide Hongaarse keuken waar men nooit gierig is met zaken als paprika en dergelijke meer."
Geloof het of niet maar Szekeres spreekt Noors. Hij legt zelf uit hoe dat mogelijk was. "Als 14-jarige speelde ik mee in de Norway-cup. Zo geraakte ik in contact met een Noorse familie die na de opstand van 1956 uitgeweken was naar Oslo. Ik ging op mijn zeventiende naar Noorwegen om te studeren. Ik werd er geschiedenisleraar en voetbalde er zelfs twee jaar bij derdeklasser Vajakameratere. Niet ver trouwens van Trömsö waar we onlangs een oefenwedstrijd speelden. Voor mij werd het dus een prettig weerzien."

.

Nu in het nieuws