Wissels doen het tij keren

NIEUWKERKEN -

Op een diefje heeft Nieuwkerken zondag tegen een aanvankelijk aggressiever en sneller spelend Temse de drie punten behaald. Een treffer diep in de tweede helft volstond om de bezoekers van de kook te brengen. In vijf dolle minuten miste die nog de kansen om de klus snel te klaren. Doelman Luc De Roos droeg meer dan zijn steentje bij tot de zege.

Wim Maris

BR>

Nieuwkerken - Temse

De topderby die zich vooraf als zo veelbelovend aankondigde, en vorig seizoen nog spetterend voetbal bracht, kende een moeizame start. Geen van beide ploegen slaagde er echt in de andere verdediging in verlegenheid te brengen.

Dancu speelde bij Nieuwkerken als libero, Buyens schoof door naar het middenveld waar de geblesseerde Mariman ontbrak. Hij had het daar niet onder de markt. "Het is een hele periode geleden dat Robby nog op die positie speelde", weet Luc De Roos. "Bovendien speelde Temse zo kort op de bal dat ons voetbal in één tijd er niet uitkwam. Ze speelden ook snel in de aanval. Ik had liever gehad dat Van der Linden er bij was geweest. Hij vertraagt de opbouw meer."

De bezoekers vonden de eerste gaten en Nieuwkerken mocht van geluk spreken dat het met ongeschonden netten de rust haalde. De Roos zweefde een schot van Muysewinkel van onder de lat vandaan en kreeg kort nadien hulp toen een bal, die bijna iedereen er al in zag, van de lijn werd gekeerd. Aan uitvoetballen kwam de thuisploeg nog nauwelijks toe, met enkele gevaarlijke standjes voor doel tot gevolg.

Pijlen

"Na de rust had Temse zijn beste pijlen verschoten. Het kon dat tempo niet blijven volhouden", weet De Roos. De wedstrijd dreigde te verwateren, enkele wissels brachten soelaas. "De inbreng van Solomon bracht meer gewicht in de ploeg vooraan." Een onzichtbare De Wilde ging eraf en Lambrecht nam de plaats van Dullaert in.

Van Rumst vond net na het halfuur plots de snelle Mokio, die de gelegenheid niet liet liggen. Op een kopbal en omhaal van diezelfde Mokio bracht Cattoor redding. "Het zou overdreven zijn geweest als die erin waren gegaan", meent de Nieuwkerkse doelman. Hij pareerde nog een gevaarlijk schot van Uman.

Een opportunistisch Nieuwkerken had aan een kwartiertje aardig voetbal dus voldoende om in de running te blijven voor de periodetitel. Het feit dat het nu een wedstrijd meer telt dan de naaste concurrenten betekent met het oog daarop alvast een psychologisch voordeel.