"Ons publiek is beter dan dat van Brugge"

Print
Germinal Beerschot-trainer Franky Van der Elst rekent vandaag op succesvol vervolg van sterke prestatie op Anderlecht
BR>EKEREN - Geen Kielse Rat die eraan twijfelt: Harelbeke maakt vanavond in het Olympisch Stadion geen kans op succes. De vijfde thuiszege van Germinal Beerschot op rij én een reputatie van het Kiel als oninneembare burcht lijken voor de match al een feit. "Dat is precies het gevaar", beseft trainer Franky Van der Elst. "Maar het is wel leuk. Ons publiek is beter dan dat van Brugge."
Pierre, de keeperstrainer van Germinal Beerschot, schuift Van der Elst een pronostiekbriefje onder de neus. Franky slaat de match Germinal Beerschot - Harelbeke over. "Als ik Harelbeke gewonnen zet en dat komt uit, dan krijg ik problemen", lacht hij. "Ik moet hier opletten wat ik doe. In de Los Amigos (het Brugs stamcafé van Van der Elst, nvdr) gokte ik wel voor onze match op Anderlecht. Tussen dertig zeges voor Anderlecht stond er één gelijkspel. Het mijne."
"Na Anderlecht trok ik de conclusie dat we ons aan niemand meer moeten aanpassen."
Franky Van der Elst
Gazet van Antwerpen: De wedstrijd in Anderlecht leek duidelijk te maken dat Germinal Beerschot voor een Europees ticket moet gaan.
Franky Van der Elst: Neen, zeker niet. We waren op bepaalde momenten wél de betere ploeg. En als ik even egoïstisch mag zijn: ook voor een beginnend trainer als ik was dat gelijkspel een fameuze opsteker. Ik heb bovendien één grote conclusie getrokken: we zullen ons niet meer aanpassen aan de tegenstander, zoals we op Club Brugge wel deden. Anders verliezen we onze kwaliteiten. Het kan zijn dat we nog onderuitgaan. Toch verlies ik liever nadat we zelf kansen hebben gecreëerd dan nadat we louter hebben verdedigd. Maar prijzen pakken? Nee. Alles is niet plots veranderd. We gaan nog steeds voor de zevende plaats.
Je bent nooit een type-Frank Vandenbroucke geweest.
Neen, maar ik hou wel van zo'n figuur. Frank brengt leven in de brouwerij. Hij maakt de concurrentie wel onnodig scherp. De tegenstanders zeggen: Ola, nu gaat hij toch te ver en vragen niets liever dan hem een hak te zetten. Ik heb nooit gezegd We gaan zeker winnen. Bij Club Brugge heeft het ook lang geduurd vooraleer ik echt geloofde in de overwinning. Dat heeft met zelfvertrouwen te maken.
Tegen Harelbeke moeten jullie wel winnen.
Dat moet, ja. Het heeft geen zin op Anderlecht een punt te pakken als je de volgende speeldag punten weggeeft. Onze prestatie op Anderlecht heeft slechts waarde als we tegen Harelbeke drie punten behalen. Denken dat dat vanzelfsprekend is, is totaal misplaatst. Onze match tegen Harelbeke in de Ligabeker (1-3 verlies, nvdr) is daarvan het bewijs.
"Tot nog toe hebben we de verwachtingen ingelost. Meer niet."
Franky Van der Elst
Hoezeer snak je naar een topper in eigen stadion?
Het is inderdaad jammer dat er nog geen topclub op bezoek is geweest. Dat zou pas een echte test zijn voor onze thuisreputatie. Het is te vroeg om over een onverwoestbare thuisreputatie te spreken. Het ging goed, maar we hebben gewoon de verwachtingen ingelost. Meer niet. Wil je een beetje niveau halen, dan moet je - met alle respect - van alle ploegen winnen die we al ontvingen: Lommel, Sint-Truiden, Aalst en Geel. Misschien spreek ik zo omdat ik vijftien jaar bij Club Brugge heb gespeeld, waar het gewoontjes was om zo'n matchen te winnen. Ik neem niet snel het woord fantastisch in de mond. Maar ik vind het leuk in de top-5 te staan. Als we dat kunnen aanhouden tot de komst van de toppers, kan het volle bak worden op het Kiel.
Het publiek blijft aangroeien.
Ik ben benieuwd hoeveel toeschouwers er tegen Harelbeke zullen zijn. Blijkbaar kwamen er tot nu toe per match 500 bij. Als we zo voortdoen, is het huis tegen het einde van het seizoen uitverkocht. De sfeer tijdens de matchen is schitterend. Ja, het publiek is beter dan in Brugge. De sfeer is op Club al enkele jaren niet meer goed. Tijdens Club Brugge - KV Mechelen hoorde ik na een halfuur - toen het 3-0 was - niets meer. De supporters zijn er te verwend. Op het Kiel is het de hele match door ambiance. Dat heeft ook te maken met onze resultaten, natuurlijk.
Vrees je na de recente rellen in Rumst en op het Kiel niet dat ook de hooligans stilaan wakker worden?
Ik heb de brieven van enkele van die gasten gelezen op internet. Niet dat het verheffende lectuur is, maar het houdt me wel bezig. Ik zou heel graag een echte voetbalsfeer behouden op het Kiel. Dus als je vindt dat je bij Germinal Beerschot hoort, moet dat betekenen dat je goed voetbal en een goede rangschikking wil. Deze club mag geen slechte naam.

.

Nu in het nieuws