"Niemand is zo kritisch als mijn vader"

Print
17-jarige Lierse-spits Stein Huysegems hoopt er tegen Standard opnieuw van bij de aftrap bij te zijn
BR>KESSEL - Stein Huysegems is fit voor de wedstrijd tegen Standard. Het lijkt een onschuldig, alledaags bericht. Behalve voor Stein Huysegems zelf. Hij kan er maar niet aan wennen dat hij nieuws is, dat de kranten überhaupt over hem - een 17-jarige scholier - schrijven. "Al doet het wel deugd", zegt hij blozend. "Vorig jaar kende niemand mij, nu vraagt men zich af of ik of één van de andere spitsen aan de wedstrijd zal beginnen. Dat bewijst dat ik vooruitgang boek."
De jeugdpuistjes op zijn gezicht verraden zijn jonge leeftijd. Zeventien is Stein Huysegems. Met de auto rijden mag nog niet. "Tenzij mijn moeder naast mij zit." Regelmatig trainen kan maar omdat hij foefelt met zijn lesrooster, voor buitenlandse verplaatsingen heeft hij toestemming van zijn school nodig.
Nee, zo op het eerste gezicht zegt niets dat Huysegems één van de grootste beloften van het Belgisch voetbal is. En toch: sinds hij ruim een maand geleden bij een korte invalbeurt twee keer scoorde in de Supercup tegen Genk, is Stein Huysegems niet meer weg te branden uit de Lierse-kern. Bij de laatste competitiewedstrijd tegen Genk verdrong de schuchtere dribbelaar zelfs die andere grote belofte, Jurgen Cavens, naar de bank. "Het gaat allemaal zoveel sneller dan verwacht", zegt Huysegems. "Niemand, ook ik niet, had hier twee maanden geleden rekening mee gehouden. Tot vorig seizoen was ik nog een doodgewone scholier op leercontract: op donderdag naar het CMO in Turnhout, de andere dagen werken als metser. Na de match tegen Genk is alles in een stroomversnelling gekomen. Dit schooljaar wil ik nog afwerken, daarna zet ik alles op het voetbal."
"In het begin zag iedereen een motorcrosser in mij."
Stein Huysegems
Waar Huysegems zijn talent vandaan haalt, weet hijzelf ook niet. "Het is heel vreemd, maar mijn familie is helemaal niet sportief. Ik heb wel een paar neven die bij de liefhebbers spelen, maar verder niets. Mijn enige zus kent zelfs absoluut niets van voetbal, die komt alleen maar kijken nu ze weet dat ik op een zeker niveau speel. In het begin zag iedereen ook geen voetballer maar wel een motorcrosser in mij. Als kind toonde ik daar veruit de meeste interesse voor. Tot vierdeprovincialer VC Blauberg kwam vragen of ik niet bij hun preminiemen wilde aansluiten. Waarom niet, dacht ik."
Het werd een overhoopt succes. Al op zijn negende werd Huysegems opgemerkt door de scouts van Lierse. "Sindsdien pendelen mijn ouders bijna dagelijks tussen Blauberg (een deelgemeente van Herselt, nvdr) en Lier. De eerste drie jaren nog met de nodige terughoudendheid: dat ik wilde voetballen, oké, maar dat ze daarvoor dagelijks meer dan zestig kilometer moesten bollen, dat wilden ze nog even aankijken. Pas toen bleek dat ik wel degelijk wat kon en ik ook voor de nationale jeugdploegen werd geselecteerd, hebben ze zich helemaal achter mijn voetbalcarrière geschaard. Vader is één van mijn meest kritische fans geworden. Als ik goed gespeeld heb, zegt hij bijna niets. Maar als het slecht was, dan blijft hij maar commentaar geven. De hele rit van Lier naar Blauberg: dit was niet goed, dat kon beter, daar ging je in de fout... Op zo'n momenten betreur ik dat ikzelf niet met de auto kan rijden."
"Onvoorstelbaar hoe ik na de Supercup door managers ben overstelpt."
Stein Huysegems
Liefst zou Huysegems ooit bij een Europese topclub terechtkomen. "Eerst wil ik nog minstens drie jaar bij Lierse voetballen", klinkt het zelfzeker. "Aan de uitbouw van mijn carrière wil ik voorlopig niet te veel denken. Dat doen anderen wel voor mij: onvoorstelbaar hoe ik na de Supercup door managers ben overstelpt. De ene met nog betere voorstellen dan de andere. In het begin heb ik even overwogen om dan maar zo'n manager onder de arm te nemen. Gewoon al om van hun gezaag vanaf te zijn. Maar mijn ouders hebben hen allemaal de deur gewezen. Ze vinden dat ik dat soort begeleiding nog niet nodig heb. Waarschijnlijk hebben ze nog gelijk ook."
Zijn vader is metser, zijn moeder bediende. Heeft hij er ooit bij stilgestaan dat hij weldra tien keer meer zal verdienen dan zijn beide ouders samen? "Ik niet. Maar toen mijn ouders hoorden hoeveel geld er in het voetbal te verdienen viel, hebben ze wel eens extra benadrukt dat ik maar beter mijn best zou doen op training. Ik weet het: opnieuw hadden ze gelijk." Waarop Huysegems in de auto stapt en vertrekt. Zijn moeder zit naast hem.

.

Nu in het nieuws