Dave Bruylandts zet kroon op wonderbaarlijk seizoen

Print
Kempense klimmer verbaast nu ook op biljartvlak parcours
BR>PUTTE-KAPELLEN - Van het dikkerdje dat een simpele helmwissel in de Ruta del Sol van dit jaar bekocht met een kwartier achterstand resten alleen nog foto's. Dave Bruylandts slankte in een mum van tijd elf kilo af en suist sindsdien met een komeetvaart richting subtop. Als neoprof smaakmaker in het BK, zondag nog één van de Belgische uitblinkers in Verona, twee dagen later winst in Putte-Kapellen en als toetje een transfer naar TVM: de Itegemnaar heeft een wonderjaar achter de rug.
Sluitingsprijs Putte-Kapellen
Dave Bruylandts zette een geslaagd WK-debuut zondagavond in een Veronese discotheek dik in de verf. De vertegenwoordiger van Palmans bij 's lands beste twaalf renners zocht pas rond drie uur 's nachts zijn hotelkamer weer op, liet de hele Belgische delegatie op maandagochtend wachten en bedelde een paar uur later bij bondsdokter De Maeseneer om een asprooke. "Of ik Putte-Kapellen ga doen?", klonk het op de luchthaven van Venetië. "Nee hoor, of het moest zijn dat Walter Planckaert me nog in extremis optrommelt. Ik ben hoognodig aan vakantie toe."
De ploegleider van Palmans sloeg zijn slag op Zaventem, Bruylandts twijfelde even, maar hapte na consultatie van bondscoach De Cauwer en Johan Museeuw toch toe. "Putte-Kapellen moet je eens meemaken, meldden beide heren me. De kennismaking beviel me uitstekend, dat mag je wel zeggen (lacht). Ook al lag het parcours me voor geen meter, met een voorbeeldige conditie kan je blijkbaar ook in een wedstrijd als deze ver komen."
Bruylandts verraste medevluchters De Jong, Beeckman en Moerenhout in de slotkilometer met een late uitval. De epiloog van een wedstrijd die - de overtalrijke cafés wenkten blijkbaar - aan een razend tempo werd afgewerkt. "De Jong en Beeckman zijn behoorlijk vlug aan de streep, ik moest dus wel iets ondernemen. Van krachten sparen was geen sprake, omdat het peloton ons tijdens de laatste ronde constant in de nek hijgde. Toch kwam ik in de slotfase iets minder gemeend op kop. Ik heb het een beetje link gespeeld, balde alle krachten samen in één demarrage en hield stand: zo simpel was dat. Mijn tweede keer winst, na de Leeuwse Pijl eerder dit jaar."
"Tijdens de Ruta del Sol fietste ik nog met elf kilo overgewicht."
Dave Bruylandts
De Kempense klimmer schreef gisteren 40 UCI-punten bij en hikt op het einde van zijn eerste seizoen aan tegen de grens van 300 eenheden. "Niet slecht, al zeg ik het zelf. Als je me dat in februari had verteld, had ik je gek verklaard. Tijdens de Ruta del Sol fietste ik nog met elf kilo overgewicht. Als ik me even liet afzakken tot bij de Palmans-volgwagen, zag ik het peloton nooit meer terug, zo van die dingen. Ik slankte drastisch af, op aanraden van Planckaert. Vroeger at ik onzettend veel, had ik steeds een pak koekjes bij de hand. Voltooid verleden tijd."
Bruylandts reed zich zondag, tot nut van het algemeen, de pleuris achter de ontsnapte Andrea Tafi. De Italiaan werd tot de orde geroepen, Bruylandts' pijp was meteen uit. "Ik heb geen centimeter spijt van het werk dat ik in dienst van de ploeg verzet heb. Voor een 23-jarige neo-prof is zo'n WK-selectie een eer. Ik was behoorlijk zenuwachtig vooraf. Niet omdat ik vreesde door het ijs te gaan, wel omdat ik niet wist hoe dat stel kampioenen zou aankijken tegen een kleine renner als ik. Gelukkig viel dat ontzettend mee. Museeuw is een idool van me, maar Johan stelde me snel op mijn gemak. Vandenbroucke had ik nog nooit gezien, maar Frank kwam me nadien toch maar mooi bedanken voor de gedane arbeid. Of ik iets over mijn eigen mogelijkheden heb geleerd? Jawel hoor. Voor ik op drie ronden van het einde moest bijspringen, ondervond ik hoegenaamd geen moeite met het tempo. Ik voelde mezelf zelden zo goed als zondag. Als ik niet achter Tafi moet aangaan, ben ik mee met de finale vlucht van negen, schrijf dat maar op."

.

Nu in het nieuws