"Ik ben de redder van Beveren niet"

Bert Dhont voelt zich ondanks aangekondigd wederoptreden absoluut niet competitieklaar

BR>

BEVEREN -

Bert Dhont maakt vanavond waarschijnlijk zijn wederoptreden. Dhont, net terug na vijf maanden blessureleed, is naar eigen zeggen nog niet wedstrijdfit. "Ik ben er nog niet klaar voor. En ik ben hoe dan ook de redder van Beveren niet."

Beveren - CharleroiVanavond 20u

Beveren zit in het slop. De door AKA voorgestelde Italiaanse weldoeners hielden hun met lires volgestouwde zakken dicht, de vooropgestelde versterkingen bleven in God weet welk land achter, de ploeg pakte in zeven wedstrijden amper één punt en alsof dat leed nog niet groot genoeg is moet trainer Gzil elke week opnieuw handenvol geblesseerde en geschorste spelers missen. Ook vanavond, in de met het oog op het behoud in eerste klasse nu al bijna levensbelangrijke wedstrijd tegen Charleroi, krijgt Gzil met moeite elf gezonde sjotters bijeen. Bert Dhont is waarschijnlijk één van hen.

Dhont is aan zijn vierde seizoen bij Beveren bezig. In de voorbije periode werkte hij zich op tot één van de spilfiguren van de veel geplaagde ploeg. Zijn terugkeer in het elftal kan Beveren een nieuwe impuls bezorgen. Spelers, bestuur en supporters zien meteen weer licht branden in de duisternis.

"Ho, ik ben de redder van Beveren niet", waarschuwt Dhont voor overdreven optimisme. "Eén man is nooit bepalend voor een ploeg. Ik kan het spel van Beveren niet verbeteren. Als straks Smet, Imagbudu, Puglits en Tarachulski fit zijn, zal Beveren over een degelijk elftal beschikken. Vijf spelers kunnen een elfal wél veranderen."

"Spelen tegen Charleroi? Mijn hart zegt ja, mijn verstand neen."

Bert Dhont

Zichzelf op de tweede plaats parkeren, alles in dienst stellen van het geheel: het zijn geen ijdele begrippen voor Dhont. Ook nu wil hij, tegen beter weten in, in het belang van Beveren een vervroegde rentree maken.

"Als de trainer me vraagt te spelen, zal ik dat doen. Niet op het middenveld, op die positie kan ik de anderen fysiek nog lang niet bijbenen. Als ik opdraaf, is dat als mandekker. Niet mijn beste positie, wel een functie die ik misschien aankan. Ach, ik lig er al dagen wakker van. Spelen tegen Charleroi? Mijn hart zegt ja, mijn verstand neen. Ook mijn vrouw vindt dat ik het beter niet doe. Bang voor een nieuwe blessure en weer drie maanden rust, dat ben ik. Vorig seizoen kwam ik de hele tweede ronde geblesseerd aan de aftrap. Ik had pijn aan de lies, aan de hiel.. Geen hond die het merkte of er wat van zei. Het enige wat ik hoorde, was 'Dhont haalt zijn niveau van vorig seizoen niet'. Natuurlijk niet!"

"Door te blijven spelen werd de blessure erger. De uiteindelijk noodzakelijke operatie kostte me vijf maanden inactiviteit. Nu zou ik te vroeg moeten hervatten. Ik wil straks de ezel niet zijn die zich toch voor de tweede keer aan dezelfde steen stoot. De twijfel, de onrust, de onzekerheid: ze knagen aan me. Als ik echt heel eerlijk voor mezelf ben, moet ik de trainer zeggen: ik doe het niet. Maar ik weet dat Beveren me nodig heeft. Dus speel ik misschien toch."

"Ik ben aan mijn laatste jaar Beveren bezig. Straks wil ik bij een club met wat meer ambitie voetballen."

Bert Dhont

Ondanks de bizarre ontwikkelingen bij Beveren, blijft

de kapitein

in een goede afloop geloven.

"Beveren zal dit seizoen steevast bij de laatste vijf ploegen te vinden zijn maar het is niet evident dat we daarom ook degraderen. Ik ben ontgoocheld over de gang van zaken bij Beveren. De verhalen over Italiaans geld zijn pure lachertjes. Gelukkig hebben die toestanden niet te veel invloed op de spelersgroep. De groepssfeer is onze sterkste troef. Het publiek mort, ik weet het. Terecht, maar het heeft geen zin bijvoorbeeld de trainer als schuldige aan te duiden. Gzil doet zijn werk, hij is niet de oorzaak van de mindere gang van zaken.

Alle spelers willen er het beste van maken. Wat wij nu nodig hebben, zijn punten. Ook en vooral daarom wil de trainer me nu al laten spelen. Maar ik mag mijn toekomst niet hypothekeren. Ik ben 26, het is tijd om door te breken. Dit is mijn laatste jaar Beveren, straks ben ik einde contract. Ik droom ervan als een normaal voetballer door het leven te gaan. Niet iemand die constant tegen de degradatie knokt. Ik wil iets hogerop, maar niet zonder eerst Beveren in eerste te houden. Echt, ik geloof dat deze ploeg genoeg punten zal sprokkelen om voor een derde keer op rij de degradatie te ontlopen."

Nu in het nieuws