"Bij Antwerpen kan je geen snipperdag nemen"

Louis Rowe voelt zich nog altijd een nieuwkomer bij RBA

BR>

LIMOGES -

Tegen het Limoges van de monumentale Frederic Weis speelt RBT Antwerpen vanavond zijn tweede wedstrijd van de Koraccup. Nog steeds schrijnt het bij Racing hoe een woensdag geleden in Fuenlabrada een verdiende zege wegglipte. De risee van die avond was Louis Rowe, de anders zo gretig scorende Amerikaan wiens wedstrijd volledig de mist inging. "Maar je kan zo'n sombere dag toch niet blijven meeslepen", zegt Rowe.

Basketbal - Koraccup Limoges - Antwerpen

"Natuurlijk vreet zoiets aan een mens, maar wat baat het dat zo'n offday in je hoofd blijft zitten. En dan daardoor tegen Oostende nog eens falen... Dat zouden er al twee zijn. Vrijdag praatte ik met de coach mijn situatie door. Hij drukte me op het hart om op langere termijn te denken. Ik wil natuurlijk zoveel mogelijk vooruitgang zien. Ik testte zaterdagavond tegen Biggs, toch een rappe jongen, in hoeverre mijn snelheid terug is. Ik ben redelijk tevreden met wat ik al kan brengen, maar heb toch nog wat tijd nodig. En die krijg ik. Ach, ik ben al blij dat ik kan spelen, na zo'n ellende. En dat andere mensen al meer verwachten van mij kan me eigenlijk niet veel schelen."

"In Antwerpen vond ik de kameraadschap om door te bijten na mijn achillespeesblessure."

Louis Rowe

Drukke dagen. Midweeks van dinsdagmorgen tot donderdagavond op Europese tournee, met tussendoor weekends tegen de vaderlandse concurrentie.

"Ik houd ervan wedstrijden te spelen, dus waarom zou dit ritme van drie matchen per week me storen? In Europese kampen pik je bovendien zoveel op. In de Belgische competitie spelen we het voorlopig nog klaar om vooral op grond van onze defensieve kracht kampen naar onze hand te zetten. Dat is onze filosofie: hoe de shots ook vallen, er is steeds die verdediging die ons in een wedstrijd houdt. Offensief hebben we nog niet op ons best gepresteerd. Dat komt pas als iedereen geïntegreerd is. Ja, dat geldt ook voor mij. Ik ben hier al van juni '98, maar door die achillespeesblessure voel ik me toch nog een nieuwkomer."

Veertien maanden lappenmand: hoe diep was het dal?

"Basketbal is de reden waarom ik een paar duizend kilometer van mijn geboorteland aan de slag ben. Het is tachtig procent van mijn leven. Natuurlijk sloeg die achillespeesblessure een groot gat in mijn bestaan. Ik weet niet of ik bij een andere club in staat was geweest doorheen die eindeloze revalidatie te geraken. Elders was ik wellicht terug naar de States afgereisd. Veertien maanden out, weet je wat dat is? Hier vond ik de kameraadschap om door te bijten en me op het herstel te focussen."

Wordt dit het jaar van Antwerpen, de titelfavoriet die na vijf speeldagen al alleen leider is?

"Ik en de rest van deze bende willen iets winnen. Ik koester de

drive

in deze groep. Iemand die die niet zou hebben, kan het hier niet volhouden. In andere teams was ik zelfs in een minder dagje nog wel de meest ijverige. Bij Antwerpen kan je gewoon geen snipperdag nemen."

Nu in het nieuws