Belgische technologie breekt wereldwijd door

Print
De ADSL-technologie, die de capaciteit van gewone telefoonlijnen sterk verhoogt, is aan een internationale doorbraak toe. In de eerste helft van het jaar werden meer dan 350.000 ADSL-lijnen geleverd, vier keer meer dan in heel 1998. Dat stemt ontwikkelaar Alcatel erg tevreden. "Momenteel volgen de successen elkaar zeer snel op, zodat wij voor heel 1999 naar het miljoen lijnen gaan," meldt voorzitter Martin De Prycker van de Carrier Data Division van Alcatel. De ADSL-technologie werd vanaf 1992 in België ontwikkeld, aanvankelijk door slechts een viertal onderzoekers. Bedoeling was de bandbreedte van het gewone telefoonnet sterk te verhogen, zodat er meer informatie kan door gestuurd worden.
BR>Met de wereldwijde doorbraak van internet werd het product marktrijp. Het virtueel bedrijfje dat in 1996 werd opgericht, stevent dit jaar af op een omzet van meer dan een half miljard euro (ruim 20 miljard frank). Niet onaardig, maar toch nog een peulschil binnen de hele Alcatel-groep, die vorig jaar zowat 22 miljard euro (880 miljard frank) omzette.
ADSL staat voor asymmetric digital subscriber line en laat toe veel sneller op het net te surfen of veel grotere pakken informatie te versturen. Een ADSL-modem is 200 keer sneller dan zijn gewone broer. Alcatel ontwikkelde niet alleen de speciale chips die de ADSL-technologie vergt, maar ook de bijbehorende software.
De Franse groep besloot van meetaf aan de technologie niet in eigen huis te houden, maar ook aan andere producenten te verkopen. "Wij hebben liever 50% van een billion dollar market dan 100% van een zero dollar market", licht De Prycker toe.
De grootste verkoopsuccessen worden vandaag de dag in de VS geboekt, maar Europa is zijn achterstand snel aan het inhalen. In ons land brengt Belgacom de technologie al op de markt onder de naam Turbo Line. Voor een belangrijke duwtje in de rug kan het kerstoffensief zorgen dat computergigant Compaq in de States plant. Het merk wil PC's met ingebouwde ADSL-modem in de winkel brengen. Slaat dat aan, dan is het hek van de dam.

VDSL


"Wij gaan ervan uit dat internetcommunicatie tegen 2005 voor zowat de helft via ADSL-lijnen zal lopen en voor de andere helft via de kabel. Dat zijn de twee meest performante technologieën die momenteel gekend zijn", voorspelt De Prycker.
Alcatel gaat intussen nog een stapje verder en pakt in Geneve uit met VDSL of very high-speed digital subscriber line. Dat systeem haalt snelheden tot 60 Mbit per seconde (tegen 8Mbit/s voor ADSL). Bovendien biedt het hoge capaciteit in beide richtingen, daar waar ADSL vooral informatie doorsluist richting gebruiker. Met VDSL wordt bijna het maximum uit een gewone koperdraad gehaald. Het is daarom alleen toepasbaar op telefoonlijnen van maximum één kilometer.

.

Nu in het nieuws