Nederlands duo krijgt Nobelprijs natuurkunde

De Nobelprijs fysica gaat dit jaar naar de Nederlandse wetenschappers Gerardus 't Hooft en Martinus J.G. Veltman. Beide geleerden zijn werkzaam op het gebied van de quantumnatuurkunde. Hun samenwerking gaat terug tot 1969, toen Gerardus 't Hooft bij Veltman studeerde.

BR>De twee krijgen de prijs, dit jaar 35,5 miljoen frank, voor hun verdienstelijke bijdrage tot de theorie over de quantumstructuur van de zwakke elektromagnetische wisselwerking. Volgens de Zweedse Koninklijke Academie van Wetenschappen beschikken onderzoekers door het werk van de twee geleerden over een goed functionerende theoretische machinerie, die onder meer kan worden gebruikt voor het voorspellen van eigenschappen van nieuwe deeltjes. In een reactie op de Nederlandse televisie zei Martinus Veltman: "Wij werken rond een ingewikkeld en abstract onderwerp, iets wat ik nooit aan mijn vrouw en kinderen heb kunnen uitleggen".

Dinsdag werd ook de Nobelprijs voor Scheikunde toegekend. Hij gaat naar Ahmed Zewail, een in Egypte geboren Amerikaanse onderzoeker. Hij krijgt de prijs voor zijn studies naar de chemische overgangsfases en reacties via ultrasnelle spectroscopie.

Nu in het nieuws