Volkssstuk "Lili en Marleen" heeft niets van glans verloren

Print
In de Antwerpse Stadsschouwburg had de neutrale toeschouwer vrijdagavond de gelegenheid om een avondje BV te kijken. Het volksstuk Lili en Marleen ging er in première, met in de absolute vedettenrollen Carry Goossens en Simonneke Peeters alias Jef en Ida.
BR>Toen Lili en Marleen, het stuk van Walter Van De Velde, voor het eerst werd opgevoerd door het Reizend Volkstheater, had niemand durven vermoeden dat de bewoners en bezoekers van café De Lichttoren zo geliefd zouden worden. De tien oorspronkelijk geplande voorstellingen werden er uiteindelijk honderdvijftig. Meer dan 45.000 toeschouwers maakten zo'n avondje mee. Het vervolg is bekend: een succesvol televisiefeuilleton, dat nu al aan de zesde reeks toe is. En om het succes volledig te maken, werd besloten om opnieuw met de originele theaterversie op de proppen te komen.
Het was wel even wennen, want in de televisiereeks zitten we al eind jaren vijftig. Op de planken gaan ze terug in de tijd, meer bepaald naar het einde van de Tweede Wereldoorlog. De familie, waarover het gaat, tracht deze donkere periode te overbruggen dankzij veel humor. Alles speelt zich af in café De Lichttoren aan de Koolkaai, een herberg die wordt uitgebaat door moeder Lisa. Rijk zal ze niet worden, want haar deur staat altijd open voor misdeelden. Zo kan de Griekse kapper Stavros bij haar onderduiken. En ook het derderangsvariété-duo Jef en Ida vinden er onderdak, net als het weesmeisje Marleentje. Lisa's broer Rik, die samen met zijn dochter Nieke boven het café woont, is met die gang van zaken helemaal niet akkoord. Zelf is hij druk bezig op de zwarte markt. Pierre, de zoon van Lisa, is actief in het verzet samen met de myserieuze Lili. En dan is er nog Nieke, die zich vooral met haar vrijers bezighoudt.

Humor


Carry Goossens en Simonneke Peeters hebben het meeste succes, maar dat is logisch. Zij moeten voor de komische noot zorgen. De manier waarop zij dat doen, is gewoonweg subliem. Zelfs het niet meer verder kunnen omdat ze in de lach schieten is tot in de perfectie uitgevoerd en wordt erg gesmaakt door het publiek. Dit zijn talenten van bij ons en die we moeten koesteren.
Een geweldig staaltje acteertalent gaf ook Bob Snijers weg. Hij is de Turk of de Griek. Je mag kiezen, want voor Rik is dat toch allemaal hetzelfde.
Van Frank Aendenboom hopen we dat zijn stem het al die voorstellingen houdt, want hij moet alle registers opentrekken. Marilou Mermans als Lisa; Bert Cosemans als Pierre en Inge Van Olmen als Lili zijn goed zonder meer. Een speciale vermelding willen we zeker geven aan Helena Van Loon als het Limburgse meisje Marleentje. En uiteraard aan Christel Domen ofwel Nieke, die een hele zaal kan verleiden met haar kunstjes. En Erik Burke als de Duitser en Peter Van Asbroeck als de Engelsman zijn ten slotte volledig geslaagd in hun taalexamen.
Kortom, een voorstelling waaraan iedereen plezier kan beleven. Niet altijd hoogstaand maar toch grappig. En als sommige scènes iets ingekort zouden worden, kan dit alleen maar het geheel aan kracht doen winnen. De BV's waren alleszins allemaal opgetogen over het resultaat. En wie zijn wij om hen tegen te spreken?
Lili en Marleen, Arenbergschouwburg Antwerpen, tot eind november; Stadsschouwburg Sint-Niklaas, 19 en 20 oktober; de Warande, 8, 9 en 10 december. Algemeen ticketnummer: 0900/00.311.

Nu in het nieuws