Nooit meer negatief

Wie vroeger zijn foto's meteen wilde hebben, kon enkel zijn toevlucht nemen tot de bekende polaroïd-toestellen. Nu zijn er ook de digitale camera's. Digitaal betekent: geen ontwikkelkosten, een resultaat dat je dadelijk kan bekijken op een schermpje, de mogelijkheid om foutjes bij te werken, maar het betekent ook minder kwaliteit dan klassieke toestellen, dure geheugenkaartjes en hoge aankoopprijzen. Test-Aankoop en ZDNet testten deze maand een hele stapel toestellen, wij pikken er de interessantste resultaten uit.

BR>

Test-Aankoop is duidelijk in zijn conclusies: digitale camera's zijn voorlopig duur in aankoop en kwalitatief minder goed dan klassieke toestellen. De toestellen zijn op dit moment dan ook vooral interessant voor personen die meer belang hechten aan de informatieve dan aan de kwalitatieve waarde van foto's.

Beeldkwaliteit

Belangrijk bij een foto is de resolutie, oftewel het detail van een beeld. Die wordt uitgedrukt in beeldpunten (pixels). Hoe groter de resolutie, hoe groter je een foto kan afdrukken zonder individuele rasterpuntjes te zien. Een klassiek filmpje heeft een resolutie van 20 miljoen pixels, digitale camera's houden het meestal tussen de 750.000 en de twee miljoen pixels. Agfa scoort hier volgens Test-Aankoop het best, gevolgd door Casio, Fujifilm en Kodak. Canon en Olympus geven doffe kleuren, en de beelden van Sony zijn onvoldoende scherp. Minolta blijkt, net als Canon, een te zwakke flitser te hebben.

Geheugen

Digitale camera's maken geen gebruik meer van filmpjes, maar gebruiken geheugenkaartjes of, bij Sony, een diskette om foto's op te slaan. Als het geheugen van je toestel vol is, moet je je foto's overbrengen naar de computer. Je kan extra geheugen bijkopen maar dat is erg duur: een kaartje van 16 MB (ongeveer 24 foto's) kost voorlopig nog 3.795 frank. Canon en Kodak kunnen het grootste aantal foto's kwijt in hun geheugen.

Omzetting

Natuurlijk moeten die foto's ook van je camera naar je computer. Alle toestellen kunnen overweg met Windows 95/98, Windows NT (behalve Casio) en Apple 8 (behalve Casio). Een Pentium met 32 RAM en 200MB opslagruimte is wel een minimumvereiste om vlot te kunnen werken met de toestellen uit de test. De toestellen gebruiken twee kabels: één kabel (serieel of USB) om de beelden naar de pc te downloaden en één kabel om de foto's eventueel te bekijken op televisie. Sony heeft, omdat het met diskettes werkt, geen kabel nodig om de foto's op je computer te zetten.

Batterijen

Omdat de toestellen allemaal een LCD-schermpje hebben, verbruiken ze erg veel stroom. Oplaadbare batterijen en een lader zijn dan ook aangewezen. Die zitten bij Agfa, Minolta en Olympus echter niet bij de standaarduitrusting. Alle toestellen kunnen ook op het gewone elektriciteitsnet werken, maar alleen Fujifilm en Canon leveren daarvoor het materiaal.

Gebruiksgemak

Agfa, Minolta en Sony hebben een Nederlandstalige handleiding, bij Kodak kan het zijn dat u die moet vragen. De rest legt de mogelijkheden van zijn toestellen in het Engels uit. Fujifilm en Minolta zijn erg moeilijk voor beginners. Wat de bijgeleverde software betreft, scoren vrijwel alle toestellen goed. Het overzetten van foto's kan zeker nog beter, al heeft Kodak wel een voorsprong op de rest.

De toestellen uit de tests

Test-Aankoop testte acht toestellen, ZDNet hield het op drie 2MB pixelcamera's. De toestellen wegen allemaal rond de 300 tot 400 gram, behalve de Sony, die 900 gram weegt. De toestellen hebben ook allemaal een ingebouwde flash en een LCD-schermpje. Hieronder vindt u voor elke toestel de richtprijs en de eindbeoordeling.

Test-Aankoop

AGFA ePhoto CL50

32.875 frank goed/redelijk

CANON Powershot A5 Zoom

24.990 frank redelijk/zwak

CASIO QV-7000SX

31.999 frank redelijk

FUJIFILM MX-600 Zoom

22.995 frank redelijk

KODAK DC 240

22.389 frank redelijk/zwak

MINOLTA Dimâge EX Zoom 1500

34.990 frank redelijk/zwak

OLYMPUS Camedia C-830 L

19.990 frank redelijk/zwak

SONY MVC FD 91

49.990 frank redelijk/zwak

ZDNet

OLYMPUS C-2000 Zoom

44.990 frank goed/redelijk

RICOH RDC-5000

39.990 frank goed

SONY Cyber-Shot DSC-F55E

42.000 frank goed/redelijk

Kodak doet het in kleur

Ook Kodak speelt in op de kleurenrage die de iMac een jaar geleden op gang bracht. De Kodak DC240 uit onze test kan sinds kort immers ook worden gekocht in de vijf iMac-kleurtjes en onder de naam Kodak DC240i. Het toestel heeft exact dezelfde eigenschappen, enkel het kleurtje verschilt. Het is, na printers, scanners, muizen en joysticks, het zoveelste product dat inspeelt op het zo succesvolle Apple-design. De Kodak DC240i is de uwe voor 27.000 frank.

2MB pixelcamera's

ZDNet beperkte zich in zijn test tot drie toestellen die minimum 2MB pixels - in mensentaal heet dat gedetailleerde foto's - opleveren. De geteste camera's maken volgens ZDNet foto's die te vergelijken zijn met die van klassieke toestellen.

De

Olympus C-2000 Zoom

is geschikt voor mensen die veel controle willen over de instellingen van hun camera. Er is zelfs een speciale instelling voor panoramische opnames. De camera is erg veelzijdig, maar het prijskaartje is ook navenant.

De

Ricoh RDC-5000

is groter dan de andere camera's, heeft meer mogelijkheden maar blijft toch eenvoudig te gebruiken. De camera kan ook worden gebruikt als monitor voor uw camcorder. De beelden zijn bovendien beter dan bij de andere camera's.

De

Sony Cyber-Shot DSC-F55E

is uitermate geschikt voor mobiele gebruikers. De beelden zijn kwalitatief goed alhoewel ze soms aan de donkere kant kunnen zijn. U kunt overigens ook zwart-wit, sepia of negatieffoto's nemen met dit toestel.

Nu in het nieuws