Luc Nilis stopt definitief met voetbal

Luc Nilis (33) heeft gisteren zelf een einde gemaakt aan zijn zijn carrière als voetballer. In het kantoor van Aston Villa-voorzitter Ellis zette hij uiteindelijk zijn handtekening om zijn tweejarig contract met zijn werkgever voortijdig te verbreken.
BR>
Nilis had begrepen dat hij na zijn dubbele beenbreuk nooit meer het niveau kon halen om nog te voetballen in de Premiership. Uitgeteld voor het topvoetbal.Luc Nilis is meteen voetballer af, zijn fluwelen trap en magische doelpunten zijn voltooid verleden tijd.

Nilis zelf was te zwaar onder de indruk om commentaar te geven op zijn beslissing. Vergezeld van zijn manager Dirk Degraen en zijn vriend en raadgever Diedonnée Vanlee, reisde hij gisteren naar Birmingham. «Zelf zal Luc er allicht al langer uitgeweest zijn, maar zijn uiteindelijke beslissing viel pas deze middag in het bureau van voorzitter Ellis,» zegt Dirk Degraen.

«Zowat een maand geleden zijn artsen van de verzekering naar België gekomen om Luc grondig te onderzoeken. Hun diagnose was duidelijk. Het zou nog een half jaar duren voor Luc hersteld zou zijn van zijn dubbele beenbreuk. Dan zou hij 34 zijn. De conclusie was dat Luc in feite afgekeurd werd voor professioneel voetbal. De club was daarvan op de hoogte, maar Luc zelf moest de beslissing nemen. Hij mocht het altijd nog proberen, zowel van Aston Villa als van de verzekeringsmaatschappij.»

Verdwaasd
«Tijdens de bespreking van het medisch rapport zegde Luc plots zelf dat hij ermee stopte,» zegt Degraen. «Psychologisch was hij al lang voorbereid op dit moment, maar nu was zijn beslissing meteen definitief en onomkeerbaar. Het moet hem enorm veel moeite hebben gekost want Luc was emotioneel geweldig aangeslagen. Hij zat er als verdwaasd bij, had zelfs geen zin meer de overeenkomst te lezen voor hij ze ondertekende.»

Invalide
Voor de verzekeringsmaatschappijen is Luc Nilis op dit moment voetbalinvalide. Dat betekent dat zijn tweejarig contract zal gehonoreerd worden. De laatste financiële details werden gisteren met Aston Villa afgerond. Voorzitter Ellis betreurde het verlies van de voetballer Nilis, maar voelde vooral mee met de mens Nilis die zijn schitterende loopbaan zo abrupt moest stopzetten. Luc Nilis zelf gaf onmiddellijk na de dubbele beenbreuk die hij begin september in de thuiswedstrijd tegen Ipswich opliep al aan «dat dit het einde kon zijn». Op dat moment had hij nog niet de mentale kracht om terug te vechten. Hij had nog te veel moete had het ongeval te verwerken. «Mijn eerste bekommernis is nu weer helemaal gezond worden. Als dat lukt, kan ik er tegen volgend seizoen misschien terug staan. Maar dan ben ik al 34, heb ik een jaar niet meer gespeeld en mag ik voetballen op het hoogste niveau helemaal vergeten.» Luc Nilis maakte dus einde september alleen realistische analyse van zijn toestand. Vier maanden later viel het defintief verdict.

Afscheid
Het afscheid van Aston Villa gebeurde op zijn Engels, met stijl. Luc Nilis groette voor aanvang van de wedstrijd tegen Leeds zijn collega's. Manager John Gregory maakte voor de groep duidelijk hoe groot het verlies van Nilis voor zijn team wel was. «Een formidabele voetballer waarrond ik de volgende twee jaar mijn team had willen uitbouwen. Dit afscheid is zonde voor Nilis, dit is zonde voor de voetbalsport. Ik nodig Luc hierbij uit om regelmatig als eregast onze thuiswedstrijden bij te wonen.» Ook de 30.000 Villa-fans kregen hun afscheid. Tijdens de rust van de wedstrijd werd Luc naar de middencirkel gevoerd waar hij de fans, voor wie hij slechts enkele matchen mocht voetballen, toesprak. «Met spijt in het hart neem ik afscheid van deze prachtige club. Ik droomde ervan in Engeland mijn carrière af te sluiten. Maar helaas, voetbal op topniveau is voor mij niet meer mogelijk. Ik wens Aston Villa en zijn fans alle succes.» De fans luisterden ademloos toe. Onder een daverend applaus stapte Luc Nilis daarna met gebogen hoofd van het voetbalveld af. Voor de laatste keer.

.

Nu in het nieuws