Pinokkio doorbreekt stilte

De stilte doorbroken

, het belangrijkste Vlaamse mimefestival, zit aan zijn derde editie. Programmator Marc Crauwels slaagde erin om twaalf internationaal gereputeerde mime-acts naar zeventien verschillende locaties in Vlaanderen te brengen. En met de Pinokkio-prijs wil hij jong inlands mime-talent een springplank bieden naar grotere podia.

Peter Haex

BR>Het mime-festival

De stilte doorbroken

wil een staalkaart bieden van wat mime vandaag is, zonder te vergeten waar het genre uit komt. Nola Rae en Paolo Nani vertegenwoordigen elk het pure mimegenre. Nola Rae maakt fijnere clownacts, Paolo Nani dwingt je met zijn grimassen de details van een gebaar te bestuderen. Ook Philippe Martz en Bernard Collins van het Frans-Amerikaanse gezelschap

BP-Zoom

verloochenen hun afkomst niet. Beiden hebben gestudeerd bij de onlangs overleden mimepedagoog Lecoq in Parijs. Deze Jack Lemon en Walter Mathau van de mime staan aan de wereldtop wat betreft visuele theateracts. Gedurende het festival dat van 8 tot 15 oktober te zien is, kun je ook figurentheater zien. Het gezelschap

Tübingen

van Frank Soehnle verkent de grenzen van het genre. Voor

Nachtgesichter

inspireerde Soehnle zich op het leven en werk van de Frans-joodse dadaïst Max Jacob, Het Nederlandse danstheater

Dee

verkent dan weer de grenzen tussen dans en mime. Marc Crauwels wil met zijn festival niet alleen internationale acts naar België halen, maar ook beginnend talent op het podium brengen. In samenwerking met WW Wilrijk en buurthuis De Tiret maakt hij een eerste presentatieavond. Jong talent krijgt de kans om een act aan een publiek voor te stellen. De winnaar van de eerste Pinokkioprijs mag met 25.000 frank naar huis wandelen.

De stilte doorbroken, Derde Internationaal MimeFestival voor Vlaanderen, van 8 tot 15 oktober in zeventien culturele centra. Info over het festival MimeSchool 2000, Sergeyselstraat 6, 2140 Vlaanderen: 03/235.23.30.

Nu in het nieuws