Sandra Bullock zet filmgebeuren in gang

Met het nodige feestgedruis werd gisteren het 26ste 'Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent' geopend. In aanwezigheid van honderden genodigden uit binnen- en buitenland hield de Israëlische cineast Amos Gitai zijn

Kadosh

boven de doopvont. Maar de meeste - begerige - blikken waren gericht op Sandra Bullock, die werd uitgenodigd om het festival meer Hollywood-galmour te geven.

Rudy De Coninck

BR>De met laserstralen belichte Decascoop vormde de decoratieve achtergrond voor de ouverture van het 26ste Gentse Filmgebeuren. Als openingsfilm fungeerde de Israëlisch-Franse co-productie

Kadosh

. Deze prachtprent is een scherpe aanklacht tegen de behandeling van vrouwen in de ultra-orthodoxe joodse gemeenschap van Jeruzalem. We volgen hun strenge leefregels en dwingende rituelen op objectieve wijze, zonder spottende satire of nadrukkelijke afwijzing. Het verhaal draait om twee zusjes die men ofwel in, ofwel uit een liefdeloos huwelijk dwingt. Regisseur Amos Gitai en hoofdactrices Yael Abecassis en Meital Barda werden na afloop in de bloemetjes gezet. Ze genoten zichtbaar van de geroemde Gentse gastvrijheid.

Na afloop volgde het obligate natje en droogje. Als de tweehonderd geprogrammeerde films hier de komende twaalf dagen even gretig verslonden worden als de champagne op de openingsreceptie, kan deze 26ste editie niet meer stuk!

Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent nog tot en met 16 oktober. Info en reservatie : Tel. 070/22.20.20.

Nu in het nieuws