"Ik ben zelf benieuwd"

TREVISO -

De glimlach van tien dagen geleden in Madrid overleeft als die van

Mona Lisa

van Leonardo da Vinci in het Louvre te Parijs. Jan Ullrich geniet nog altijd na van zijn onverwachte eindzege in de Ronde van Spanje. Behaald door de eigen klasse én door het falen van wie vooraf favorieten werden genoemd. Vandaag start

onze Jan

- zoals de Duitsers hun wonderkind noemden toen hij in '97 als 23-jarige de Tour won - als één der favorieten in het WK tijdrijden.

Van onze redacteur André PUTZEIJS in Treviso

BR>Jan Ullrich ziet er niet langer uit als een

oude

pafferige dertiger, maar als een

nieuwe

jongeman van 25 die weet dat hij van zijn sportleven nog veel te verwachten heeft.

Na zijn Tour-zege, die volgde op een tweede plaats in 1996, vlinderde Ullrich van het ene feest naar het andere. Champagne mag dan in het Duits al

Sekt

heten, het smaakt in elke taal naar méér. Jan kreeg er een lijf van dat zo mogelijk nog meer werd beschreven en besproken dan dat van topmannequin Naomi Campbell. Wat volgde was eerder pijnlijk dan lachwekkend. Ullrich haalde in de Tour van 1998 nog een tweede plaats, in Duitsland werd dat als een nederlaag ervaren.

Daarna kwam alleen kommer en kwel. Ziek dit voorjaar, uit de doden opgestaan op 1 mei in Frankfurt, gevallen in de Ronde van Duitsland, geen Tour.

Half augustus begon Ullrich opnieuw. Met frisse tegenzin. Omdat zijn bazen het wilden. Hij moest voor de winter nog één grote ronde in de benen hebben, de eerste stap in de voorbereiding op de Tour van volgend jaar. Jan knikte

ja

maar dacht

foert

. Toch won hij anderhalve week geleden zijn

trainingsronde

van Spanje. Klasse kwam weer bovendrijven, niet langer gehinderd door winterspek en lichamelijke averij.

Vandaag misschien ook opnieuw, in het WK tijdrijden voor profs. Gontchar en Boardman zijn de favorieten, maar Ullrich is niet naar Treviso gekomen voor een schamele bijrol.

"Dat hoop ik althans. Ik heb in jaren geen tijdrit meer gereden die niet in het schema van een langere rittenkoers zat. Meestal won ik die, maar dat had ook en misschien zelfs vooral met mijn recuperatievermogen te maken. In een WK staan alleen frisse atleten aan de start, specialisten die wekenlang hier naartoe hebben geleefd. Het zal me benieuwen hoe ik tegenover hen presteer. Zij hebben er speciaal voor getraind, ik heb sinds de Vuelta niet één meter meer gereden met een topsnelheid. Ik heb vooral gerust, geslapen en op de rollen gefietst. Het weer was veel te slecht om in het Zwarte Woud rond te toeren.

Ik weet dus niet wat ik momenteel waard ben. Maar ik ga er vanuit dat ik zo kort na de Vuelta mijn conditie niet kan verspeeld hebben. Ik weeg geen gram zwaarder dan in Madrid, ik voel geen enkele morele of lichamelijke belasting. Ik heb dit jaar, een beetje tegen mijn verwachtingen in, al een grote zege behaald. Wat erbij komt, zal smaken als slagroom op een lekkere taart. Een medaille zou me al gelukkig maken."

"In Verona ontbreken te veel toprenners om van een echt WK te kunnen spreken"

Jan Ullrich

Welke medaille? In de tijdrit? Of zondag in het WK op de weg?

"In Verona zal het lastiger zijn. Meer deelnemers, minder kansen. Die medailles zijn meer waard dan die van de tijdrit. Als ik mag kiezen: liever een podiumplaats zondag dan woensdag.

Maar zelfs dat wil ik relativeren. In Verona ontbreken te veel toprenners om van een echt wereldkampioenschap te kunnen spreken. De UCI zit fout, het WK moet opnieuw naar augustus. Dan doet iedereen mee. Dan is een WK veel aantrekkelijker. Zelfs al speelt de afwezigheid van een aantal toppers nu in mijn voordeel: een WK in oktober komt te laat. 200 kilometer van hier ligt verse sneeuw op de Brenner."

Toch rijdt Ullrich, ondans de naderende sneeuw en de lokroep van de ski's die snel zijn fiets zullen vervangen, na het WK ook nog Milaan - Turijn, de Ronde van Piemonte en de Ronde van Lombardije. Nog een bewijs dat hij het weer helemaal ziet zitten, dat hij na de Vuelta herboren is.

"Zondag heb ik, ondanks vijf-zes Telekom-helpers, niet de sterkste ploeg van het peloton rond mij. En woensdag is het parcours allicht net iets te lichtlopend om specifieke hardrijders als Gontchar, Boardman of Voigt te verslaan. Voor mij was het best iets lastiger geweest."

Wie zei daar weer dat renners gemakzuchtig zijn?

Ullrich met speciale banden

TREVISO -

Ullrich zal vandaag gebruik maken van een nieuw technisch snufje. De Duitser rijdt op speciaal geprepareerde banden die de weerstand met 30 tot 40 procent zouden verminderen. De banden worden voor de wedstrijd met een speciale vloeistof behandeld, ontwikkeld door bandenfabrikant Continental. Het is de eerste keer dat de winnaar van de Vuelta gebruik maakt van deze techniek.

Nu in het nieuws