"SK Lierse is ons voorbeeld"

"Liever vier goede jeugdploegen dan veertig middelmatige."

Van onze redacteur in Madrid

BR>Maurice Schoensetters

"Wim Vanhaele heeft niet genoeg nagedacht toen hij hier vertrok."

Maurice Schoensetters

RBT Antwerpen-voorzitter Maurice Schoensetters vindt dat zijn club veel verder staat dan verwacht

MADRID -

Na de vingeroefening tegen de Luxemburgse dreumes Bertrange begint voor RBT Antwerpen vanavond in Fuenlabrada, een voorstad van Madrid, het Europese avontuur pas echt. Dit jaar was er geen aarzeling bij het Racing-bestuur om de internationale campagne aan te gaan. Voorzitter Maurice Schoensetters: "Al kost die ons minstens vier miljoen, zo'n tien procent van het budget, het team heeft ervoor gestreden."

Basketbal - Eerste ronde Korac-cupFuenlabrada - RBT Antwerpen (woensdag 20.30u)

Vier jaar geleden verhuisde de afbrokkelende grootheid Racing Mechelen naar de Antwerpse Arenahal en begon het verhaal van Racing Basket Antwerpen. De club groeide na twee verloren finales dit seizoen uit tot volwaardige titelpretendent.

Gazet van Antwerpen: Staat deze vereniging verder dan verwacht?

Maurice Schoensetters:

Wij zijn van nul begonnen. Hier was niets: geen publiek, geen sponsors. We kregen zelfs een onverwacht hoge schuldenberg van Mechelen en Sobabe over te nemen. Tot dit jaar moeten we daaraan afbetalen. We wilden toen drie jaar bouwen aan een team dat kon hopen op de play-offs. En kijk waar we nu staan: twee keer tweede en dit jaar een groep die naar de oppergaai mag reiken.

Maar om verder te knagen aan de macht van Charleroi dient het budget naar omhoog, het eeuwige knelpunt in de sport.

Zelfs in Antwerpen, met dat enorme potentieel aan bedrijven, is dat een slopende strijd. Met een tweede sponsor van het formaat

Telindus

kunnen wij het team bij elkaar houden en deze stad nog jaren topbasket aanbieden. Zelfs het Havenbedrijf - hoe Antwerpser kan je gaan? - gaf niet thuis. We deden hen een voorstel om tijdens onze Europese matchen met

Port of Antwerp

op onze shirts te spelen. Geen reactie gehad. Bij Ieper komen

Lernout&Hauspie

wel aan boord. Zij denken West-Vlaams, hebben die link met de gemeenschap; waarom doet een dergelijke reflex zich niet in deze stad voor? Misschien brengt Theo Maes (mecenas van het grote Mechelen, nvdr) soelaas. Weldra komt hij een thuismatch bijwonen.

Deze club heeft bovendien ook geen politieke locomotief meer van het niveau van Vande Lanotte in Oostende, die zich met volle gewicht achter de club schaart. Of Tobback, met zijn groot lawaai, die in Leuven sponsors bijna dwingt om te investeren. Wij hadden Marcel Colla die iets kon forceren, maar die is minister-af en dat beperkt de armslag.

Wordt dit dan het jaar van nu of nooit voor Racing, met al die aflopende contracten?

Met deze groep, die al enkele jaren samenspeelt, maken we een zeer grote kans op de titel. Als Louis Rowe vorig seizoen niet voortdurend geblesseerd was geweest, hadden we de prijs misschien al gehad. Dat was een pijnlijke zaak. Vooral voor Louis. Zo'n speler, zo'n toffe mens. Ook voor de club was het hard. We hadden nog geen verzekering afgesloten zodat alles op onze schouders terechtkwam.

Coach Eddy Casteels en manager Eddy Driessen vrezen dat er te lang getalmd wordt met het vernieuwen van de overeenkomsten. Begrijpt u hun ongerustheid?

Als ik Casteels was, zou ik ook zo zijn. Ik wil eerst zekerheid over onze financiële reikwijdte vooraleer ik concrete voorstellen kan doen. Natuurlijk besef ik ook dat we met deze groep toptalent in huis hebben en dat het enorm zonde zou zijn als deze bende zou uiteenvallen, maar stel als er gasten vertrekken, dan moeten we gewoon opnieuw beginnen bouwen. Zo gaat dat in de sport. Had de sportieve cel er overigens niet beter moeten op letten dat niet alle contracten tegelijkertijd aflopen? Ja toch. Ik kan begrijpen dat de spelers zich afvragen hoelang ze nog moeten wachten. Met Baert en Dupont vatten we weldra de besprekingen aan. De coach is al langs geweest. De rest zal volgen. Voor nieuwjaar weten we alles.

Onze spelers zijn verstandig genoeg om te beseffen dat er nog andere waarden in het spel zijn dan puur het financiële. De sfeer in de club, de relatie met de coach, onze stipte betalingspolitiek... Bij Aalst beloofden ze gouden bergen, maar dat is gemakkelijk. Ook daarom is Roger Huggins gebleven, alhoewel die overal terechtkon. We hebben natuurlijk wel een serieuze financiële inspanning gedaan voor Roger, maar hij is dat waard.

Hoever kan je die clubliefde drijven? Wim Vanhaele is toch ook vertrokken?

Wim heeft onvoldoende nagedacht en te veel op korte termijn gedacht. We hebben bovendien met Gudfinsson een betere speler in de plaats gehaald.

Zullen de looneisen van de jonge Belgen als Baert en Dupont ook niet fors hoger gaan liggen?

Spelers moeten oppassen dat ze de kip met de gouden eieren niet slachten. Als ik merk dat de lonen hier dubbel zo hoog zijn als in Nederland of Engeland, dan vrees ik dat die aanwas voor vele clubs stilaan fataal aan het worden is. Er zijn slechts enkele clubs die niet enkel diep in de schulden staan. Aalst met zijn put van 60 miljoen is natuurlijk de koploper, maar ook bij andere komt het water stilaan aan de lippen. Voorlopig draait de competitie evenwel op een hoger peil dan ooit tevoren. Alle teams beschikken over klassespelers. Alleen Siemens Gent valt uit de boot. Maar hoelang gaat dat nog duren?

Zolang ik voorzitter ben, zal Antwerpen zich nooit aan avonturen wagen. Daarom is de jeugdwerking zo belangrijk. Als die goed functioneert, bespaar je geld. Voetbalclub SK Lierse is een schitterend voorbeeld hoe je op gezonde wijze toch succes kan boeken, onder meer dank zij de jongerenopleiding. Wij richten ons op kwaliteit, op elitejeugd. Liever vier goede jeugdploegen dan veertig middelmatige.

Nu in het nieuws