Nieuw transfersysteem van FIFA minder onrustwekkend dan gevreesd

BRUSSEL -

Lierse-voorzitter Freddy Van Laer mag op beide oren slapen. Hij hoeft vooralsnog niet bang te zijn dat het grote talent van het Lisp straks voor een appel en een ei kan vertrekken. Dat is het voornaamste resultaat van het bezoek dat FIFA-voorzitter Sepp Blatter en zijn secretaris-generaal Zen-Ruffinen - samen de top van de wereldvoetbalbond - dezer dagen brengen aan België.

Wim Vos

BR>Beide heren spraken elkaar weliswaar voortdurend tegen, maar over één zaak waren ze het wel eens: de berichten die vorige week in de Belgische pers verschenen als zouden voetballers die nog een contract hebben straks voor een peulschil naar een andere club kunnen, zijn voorbarig. De these dat een speler die nog twee jaar onder contract ligt en tien miljoen per jaar verdient, straks voor twintig miljoen weg kan - twee maal tien miljoen - bleek niet meer dan

één van de mogelijke denkpistes

.

"Het klopt dat de FIFA werkt aan een nieuw transfersysteem en dat de FIFA af wil van de exuberant hoge transferbedragen die momenteel worden betaald", sprak Zen-Ruffinen. "Maar hoe dit nieuwe systeem eruit zal zien, is nog lang niet duidelijk. Pas in januari volgend jaar moet er een plan zijn, nadien zal dit bediscussiëerd worden met de Europese Commissie die haar fiat moet geven.

Eén ding is duidelijk: we willen dat clubs die eigen spelers opleiden én die nadien naar een andere ploeg zien vertrekken, hiervoor ook in de toekomst beloond worden. Belgische clubs moeten dus niet vrezen dat dit erger is dan het arrest-Bosman. Het is trouwens onze uitdrukkelijke wens dat voetballers zich aan hun contract houden. Het mag niet mogelijk worden dat spelers plots bliksemsnel en zonder enige schadevergoeding van club kunnen ruilen. Al willen we wel rekening houden met

ongelukkige spelers

: wie bijvoorbeeld vijf weken na elkaar op de bank zit, moet wel makkelijk naar een andere club kunnen."

Waarna Zen-Ruffinen nog benadrukte dat hij uiteraard rekening wil houden met het verschil tussen een klein land als België en een voetbalmastodont als Italië. "Er moet ergens een parameter ingebouwd worden: een Italiaanse club die een speler bij een Belgische club wegkoopt, zal in verhouding meer moeten betalen dan een Belgische club die een voetballer wegkoopt in Italië."

"Ik vind het prima dat België naar zestien clubs in eerste wil."

Sepp Blatter

Logisch, ware het niet dat FIFA-voorzitter na de officiële persconferentie plots helemaal anders sprak. "De FIFA zou zich beter niet inlaten met de transfersommen", verraste hij iedereen. "Laat de markt maar spelen. Een nieuw systeem? Wat mij betreft, is dat helemaal niet nodig."

Het was duidelijk niet Blatters favoriete onderwerp. Hij maakte liever eindeloos complimenten aan het adres van de Belgische bond waarvoor hij trouwens een aardige uitsmijter in petto had. "Ik hoor vandaag dat de Belgische clubs naar een competitie met zestien clubs in eerste klasse willen. Goed zo, de FIFA is hier al veel langer voorstander voor. Al was het maar omdat het zo makkelijker wordt om de competities in de verschillende landen en continenten op elkaar af te stemmen."

Nu in het nieuws