"Ik droom van de Olympische Spelen"

Jurgen Cavens ruilt bank van Lierse voor basisplaats bij beloften

Wim Vos

BR>

LIER -

"Ik worstel met tegenstrijdige gevoelens", zegt Lierse-spits Jurgen Cavens. Zondag tegen Genk kreeg hij nog een enorme teleurstelling te verwerken. "De eerste keer dat je op de bank moet beginnen, komt altijd hard aan." Maar vandaag vertrekt hij alweer met de beloften naar Tsjechië, waar België vrijdag een interland speelt. "Da's dan weer een reusachtige opsteker", glundert hij. "Ook omdat we nog altijd kans maken voor de Olympische Spelen. Stel je voor: Cavens naar Sydney. Daarvan heb ik altijd al gedroomd."

BeloftenTsjechië - België

Weinig volk op de training van Lierse deze week. Liefst zes spelers hebben interland-verplichtingen. Eric Van Meir viert zijn terugkeer in de A-kern. Carl Hoefkens, Filip Daems, Hans Somers, Tim De Keyser en Jurgen Cavens vertrekken vandaag naar Tsjechië met de nationale beloften. Inzet van die wedstrijd: een plaats op het Europees Kampioenschap volgend jaar én een mogelijke deelname aan de Olympische Spelen in Sydney.

"Nee, ik vind het helemaal niet erg dat ik niet met de A-kern naar Engeland kan", zegt Jurgen Cavens. "Integendeel. Ik speel graag met de beloften. Dat zijn stuk voor stuk

schitterende gasten

. Ik weet nog hoe we allemaal samen in de tribunes zaten tijdens de Supercup. Amusement verzekerd, geloof mij. Daarom weet ik ook zeker dat de andere spelers mij en Carl Hoefkens niet zullen bekijken als

die dikke nekken die eens even overkomen van de échte Rode Duivels nu het belangrijk wordt

. Trouwens: tot juni dit jaar zijn wij altijd bij de groep geweest. Als de beloften er nu goed voor staan, is dat ook een beetje onze verdienste."

Gazet van Antwerpen: Heb je toch niet stiekem gehoopt dat Waseige je alsnog zou oproepen?

Jurgen Cavens:

Nee, hij had mij vooraf gebeld - wat ik trouwens heel

chic

van hem vind - en omstandig uitgelegd dat de beslissing om mij niet mee te nemen naar Engeland niets maar dan ook niets met mijn prestaties met Lierse te maken heeft. De beloften konden mij deze week nu éénmaal beter gebruiken dan de A-kern, zei hij.

Intussen zat je zondag wel op de bank. Vrees je dat je statuut van international hierdoor in gedrang komt?

Tja, dat is afwachten, zeker?

(lange stilte)

Al besef ik als geen ander dat ik niet goed bezig ben de jongste weken. Ik weet niet wat er scheelt. De

vorm

is er gewoon niet. Vorig seizoen miste ik misschien te veel kansen, maar ik creëerde tenminste mogelijkheden. Nu is zelfs dat niet het geval. Daarom was ik ook niet erg verrast toen de trainer mij meedeelde dat ik niet in de basis stond. Ik had al langer in de gaten dat Robbie Van de Weyer en Stein Huysegems op training heel scherp stonden. Als spits voel je dan dat ze één keer hun kans gaan krijgen. Na onze terugmatch tegen Zürich zag ik de bui al hangen. Niet toevallig heb ik donderdagnacht heel slecht geslapen.

"Na onze terugmatch tegen Zürich zag ik de bui al hangen. Niet toevallig heb ik donderdagnacht slecht geslapen."

Jurgen Cavens

Toch heb je nu al meer doelpunten gemaakt dan vorig jaar in de hele heenronde. Verwacht men te veel van jou?

Uiteraard, maar het heeft geen zin om daarover te zeuren. Ik stel alleen vast dat een mooie pass of een knappe actie van mij stilaan een doodnormale zaak is geworden. Vorig seizoen verdiende ik daar bij wijze van spreken een applausvervanging mee. Dat is frustrerend, ja, want zo groot is het verschil met mijn prestaties van vorig jaar ook weer niet. Temeer omdat niemand lijkt op te merken dat ik ook door de tegenstander veel harder wordt aangepakt dan in het verleden. Neem Zürich. Ik kreeg van bij de aftrap twee verdedigers op mijn dak. En ik kan dan wel roepen dat de andere spits hierdoor veel meer ruimte krijgt, de supporters merken dat nauwelijks.

"Ik stel alleen vast dat een mooie pass of een knappe actie van mij stilaan een doodnormale zaak is geworden."

Jurgen Cavens

Vrees je de dag dat er in de spits van Lierse helemaal geen plaats meer is voor jou?

Pfff

, daar denk ik nu niet aan. Sterker nog: ik gun Huysegems zijn succes van harte. Zeg mij dus niet dat een spits egoïstisch moét zijn, want daarin geloof ik niet.

(fijntjes)

Trouwens, ik heb zondag tijdens mijn korte invalbeurt nog een assist geven aan Dirk Huysmans. Zo slecht zal ik dus wel niet bezig zijn.

Nu in het nieuws