"Westerlo heeft mijn geld al lang niet meer nodig"

René Gijbels, nog altijd voorzitter, blijft in noodzaak van fusie tussen Kempense clubs geloven

Luk De Ranter

BR>

GEEL -

René Gijbels, die kort voor het einde van vorig seizoen aankondigde geen voorzitter meer van VC Westerlo te willen zijn: het deed bij menig Kempens voetballiefhebber de wenkbrauwen fronsen. Gijbels, dat wàs Westerlo. Diegenen die toen riepen dat de president zijn club zeker niet onmiddellijk zou loslaten, kregen gelijk. De man is nog altijd voorzitter. Alleen, hij werkt nog meer dan hij vroeger al deed op de achtergrond. Maar er gebeurt niets op Westerlo zonder dat de voorzitter eerst om zijn visie en zijn fiat wordt gevraagd. Gijbels is nooit weggeweest. Dat is de waarheid.

Westerlo

Malcontent omdat het Westerlo-bestuur voor Jan Ceulemans als opvolger van de naar Genk verhuizende trainer Jos Heyligen koos en niet de door hem voorgestelde Stani Gzil aantrok. Kwaad omdat het Westerlo-bestuur de fusie met Geel en Herentals afwimpelde. De redenen voor het plots aankondigen van Gijbels' vertrek als voorzitter waren volgens insiders even makkelijk vindbaar als René Desaeyere tussen al de Japanners in Osaka.

"Een totaal foutieve redenering", zegt René Gijbels nu. "Enerzijds weet Jan Ceulemans dat ik voor de volle honderd procent achter zijn aanstelling sta. Anderzijds blijf ik geloven dat op termijn een fusie tussen alle Kempense clubs de enige mogelijkheid is om in het topvoetbal te overleven. Ooit zal ik gelijk krijgen."

"Ik blijf voorzitter tot de club iemand anders vindt. Maar ik denk dat het bestuur niet naar een opvolger zoekt."

René Gijbels

Gijbels somt de oorzaken op van het waarom van zijn besluit om het voorzitterschap van Westerlo op te geven.

"Ik sukkelde met mijn gezondheid. Dat was de belangrijkste reden. Ondertussen werd ik geopereerd, nu gaat het weer beter met me. Bovendien was ik wat uitgekeken op het voetbal. Er was het besef dat ik met Westerlo won wat er te winnen viel. Dit is onze top. Als we nog hogerop willen, moet er gefusioneerd worden. En nog: ik had geen rust meer. Westerlo als club en ik als voorzitter werden overdonderd door het succes. Ik werd overstelpt met telefoontjes, van 's morgens vroeg tot 's nachts. Het werd me allemaal te veel. Nu blijf ik resoluut op de achtergrond. Deze rol past me veel beter dan die waarin ik constant in de schijnwerpers liep.

Dat ik nog altijd de president ben, is niet mijn schuld. Ik blijf voorzitter tot de club iemand anders vindt. Maar ik denk dat het bestuur niet naar een opvolger zoekt."

"Westerlo loopt met de mond in het water."

René Gijbels

Westerlo heeft Gijbels meer nodig dan Gijbels Westerlo. Nog zo'n statement die we in de wandelgangen van 't Kuipke opvingen. Met andere woorden: zonder het geld van Gijbels kan Westerlo niet verder.

"Pure onzin", zegt Gijbels. "Westerlo heeft mijn geld lang niet meer nodig. De club is financieel gezond. Zo onwaarschijnlijk veel geld pompte ik overigens niet in Westerlo. Wat wij in het verleden deden, was spelers goedkoop kopen en duur verkopen. Ik ben een zakenman, hé. Toch wil ik één ding heel duidelijk stellen: Westerlo is niet alleen door mij geworden wat het nu is."

De voorzitter blijft wel onvoorwaardelijk achter een fusie tussen de Kempense ploegen staan.

"Westerlo loopt met de mond in het water. Ik bedoel: we zitten aan ons plafond. Op sportief vlak kunnen we de subtop net aan. Voor nog hoger, moet de ploeg worden uitgebouwd. Dat kunnen we niet alleen. Anderen weten dat ook. Een fusie is noodzakelijk. Niet omdat ik graag wil dat Westerlo verdwijnt. Absoluut niet. Wel omdat ik weet dat een fusie op termijn de enige manier is om te overleven. Ik spreek zelfs niet van een samengaan tussen twee clubs. Neen, om ooit op Europees niveau mee te draaien moeten vijf-zes clubs de handen in elkaar slaan. Westerlo, Geel, Dessel, Turnhout, neem er zelfs Lierse maar bij. Dan pas kan van een grote club in een grote regio worden gesproken. Zo kunnen we de rest van Europa bijbenen. Doen we dat niet, dan blijft het Belgisch voetbal verder afglijden."

Nu in het nieuws