"Ik was onkwetsbaar in de euforie"

MADRID -

Een wereldkampioen moet zijn trui tonen of er wordt gereclameerd. Op Camenzind wordt nu ook gevloekt, alhoewel hij schitterend was tijdens zijn eerste weken in de regenboogtrui. Toen hij onmiddellijk met klasse de Ronde van Lombardije won. Een groots nummertje. De rest was huilen met de pet op. "Als je echt in conditie bent, kan je alles aan. Zo had ik de nacht na het WK in Valkenburg geen oog dichtgedaan, want het was feesten tot 's morgens vroeg. Dan moest ik met de auto terug naar huis. Dan weer met de auto naar Italië. Niets kon me deren. In de euforie van mijn wereldtitel was ik onkwetsbaar. Ik lachte met alles, want ik fietste zo rap als ik wilde. Was ik geconcentreerd geweest, ik zou ook Milaan - Turijn gewonnen hebben. Maar toen moest ik hoognodig mijn koersbril afzetten toen Niki Abersold demarreerde. Een koude douche."

N.T.

BR>"Ik heb dit jaar nog twee koersjes gewonnen. Niet veel, maar daar heb ik zelf het meeste spijt van. Ik had veel van de Giro verwacht, maar toen viel ik in de cols."

"Ik liet me afmaken"

MADRID -

Zwitsers zijn stug, afstandelijk en koel, maar niet Camenzind, dat is een babbelaar. Hij draagt een oorbel, kickt op een stoppelbaard, woont samen met zijn vriendin Angela. Hij is zelfbewust, en heel direct. "Je weet dat je door te winnen in een boom klimt, maar je beseft pas veel later hoe hoog die is. Mijn ogen zijn opengegaan in de Ronde van Zwitserland, toen plots een fotograaf voor mijn deur stond.

Hier een zak. Je naam staat er op. We hebben die uit een vuilbak gehaald. We hebben alles geanalyseerd, het is pure doping

, zeiden ze. Daar stond ik met mijn mond vol tanden, terwijl de flash flitste. Ik liet me afmaken. Twee weken later zouden ze alles weten, zeiden ze. Toen is de televisie erop gesprongen.

Want dat is een leuk verhaal,

vonden ze. Elke dag was het op het nieuws, maar intussen zijn we vier maanden verder en hoor ik nergens meer van. Tenzij alles een opgezet spel was. Eigenlijk vind ik het nu komisch, maar ik was dom dat ik me er zo heb laten inluizen. Weet je wat wielrenners zijn? Veel te braaf, we laten met ons sollen. Sindsdien ben ik afstandelijker, voorzichtiger."

Nu in het nieuws