Tweede bloedtest nu mogelijk

TREVISO -

De UCI heeft dinsdag bij het WK in Treviso meegedeeld dat overtredingen van het antidopingreglement met

lichte middelen

als cafeïne en ephedrine voortaan worden afgedaan met een waarschuwing. Bij de gezondheidscontroles met bloedmonsters zal in de toekomst een tweede test mogelijk zijn als bij de renner een te hoge hematocrietwaarde wordt vastgesteld. De UCI zei dat gevallen met

lichte middelen

en nog lopende zaken onder de versoepelde reglementen vallen. "De UCI realiseert zich dat strikte toepassing tot situaties kunnen leiden waar de straf niet in verhouding staat met de feiten. Deze aanpak past in de nieuwe medische code van het Internationaal Olympisch Comité." Een tweede bloedtest in de gezondheidscontrole is nieuw. Tot op heden namen de controleurs slechts één bloedmonster af en had de meting van de waarde plaats onder toezicht van de ploegarts of desnoods de renner zelf. Dit jaar kregen verschillende renners een startverbod van vijftien dagen. Het bekendste geval was de Italiaan Marco Pantani, vlak voor hij de Ronde van Italië ging winnen. Pantani heeft sindsdien geen meter meer behoorlijk gereden.

A.P.

BR>

Van Marcke coacht vrouwenploeg

TREVISO -

Kristel Hermans is niet langer coach van de Belgische vrouwelijke WK-deelnemers. In Treviso en Verona wordt haar plaats ingenomen door Rony Van Marcke, zaterdag 52 geworden.

José De Cauwer: "Hermans is het hele jaar ploegleider van het Vlaanderen 2002-team. Dan kan zij tijdens een WK moeilijk meisjes begeleiden tegen wie haar rensters het hele jaar keihard knokken. Patrick Lefevere is zondag toch ook geen ploegleider van onze WK-profs."

BWB-auto gecontroleerd op EPO

TREVISO -

Op weg naar Treviso werd de materiaalwagen van de Belgische Wielrijdersbond op de Franse snelweg aangehouden door politiemensen die meteen vroegen

of er Epo aan boord was

. Daarna werd alles doorzocht, tot de portefeuille van mecanicien Gilbert Cattoir toe. Toen de Franse flics, die werden aangevoerd door een strijdlustige dame, inzagen dat zelfs het energiedrankje W-Cup niet op de verboden lijst staat, mocht de wagen verder richting Italië.

Belgen niet op deelnemerslijst

TREVISO -

Grote verbazing van Jean Bollen en Paul Ponnet, delegatieleiders van de BWB in Italië. Toen ze zich zaterdag aanmelden voor de accreditatie en pasjes vroegen van de renners die deze week aan de slag gaan, vonden de organisators nergens iets terug van onze profs. Die stonden niet op de voorlopige deelnemerslijst. Geen fout die in Brussel werd gemaakt, wel een bokkensprong van de Italiaanse computer. Museeuw en Vandenbroucke mogen dus meedoen.

"Wie wordt mijn ploegleider?"

TREVISO -

Eerste vraag van Rik Verbrugghe na onze aankomst in Treviso: "Weet jij al wie volgend jaar bij Lotto mijn nieuwe ploegleider wordt?" Ook voor de reners lijkt vast te staan dat Jean-Luc Vandenbroucke overboord gaat. De naam van Claudy Criquielion is steeds vaker te horen als zijn mogelijke opvolger.

Ullrich en Zülle: bloedtesten

TREVISO -

De medische commissie van de internationale wielerunie UCI heeft dinsdagochtend gezondheidscontroles uitgevoerd met de afname van bloedmonsters bij 26 renners en rensters bij het WK in Treviso. Onder de getesten bevonden zich onder anderen de Duitser Jan Ullrich en de Zwitser Alex Zülle.

Bij geen van de 26 gecontroleerden is een te hoge hematocrietwaarde geconstateerd. Een waarde boven de 50 procent kan duiden op het gebruik van EPO. "De artsen kwamen reeds om zeven uur vanmorgen", zei Telekom- dokter Lothar Heinrich. "Alles verliep normaal".

Demarbaix blijft bij Lotto

TREVISO -

Sébastien Demarbaix, einde contract bij Lotto, ondertekent na de Ronde van Lombardije een nieuwe overeenkomst voor één seizoen. De onderhandelingen worden gevoerd op het hoofdkantoor van de Nationale Loterij, dus niet langer door ploegleider Jean-Luc Vandenbroucke.