Toekomst hangt in de gordijnen

Als het oranje mini-jurkje volgens de Gentse professor Gaus het toppunt van welvaart betekent, dan is nu de hamvraag: gaat het ons volgende zomer voor de wind als er kleurrijke, lánge rokken komen en heel korte hotpants?

Lily Armon

BR>In een decor van oranje en steenrood geverfde muren, serveerde Dries Van Noten, voorafgaand aan zijn defilé, oranje pompoensoep. En dan kwam de hoofdschotel, een mix van schitterende kleuren als het rood van Spaanse pepers, fuchsia, groen en blauw, naast enkele witte en zwarte passages. De meisjes in hun wijde, lange rokken met zilverige of gouden borduursels of gebloemd als antieke gordijnstoffen, onder korte jakjes of transparante blouses, doen denken aan mysterieuze Spaanse schonen. Ontsnapt uit het ouderlijk paleis en - op geruisloze sandalen - op weg naar een nachtelijk zigeunerfeest. Om de kouwelijke schouders worden vorstelijke sjaals gedrapeerd, de oogleden zijn pittig opgemaakt, met groen, of slordig met twee verschillende kleuren als een bakvisexperiment. De doorzichtigste creatie werd geshowd door het hippe Limburgse model Hannelore Knuts.

De andere vroege Belg tijdens de Parijse modeweek, Martin Margiela, bezorgde huize Hermès nogmaals een rustige collectie voor vrouwen die, afgezien van hun bankrekening, heel gewone mensen zijn. Met een maatje of een rimpeltje meer. De voormalige zangeres en dito echgenote van wijlen Serge Gainsbourg, Jane -

Je t'aime, moi non plus

- Birkin wandelde stralend en met de handen in zakken van haar witte broek tussen de stoeltjes van de boetiek aan de rue du Faubourg Saint-Honoré.

De Amerikaanse huisontwerper van huize Vuitton, Marc Jacobs, maakte van de nood een deugd. Op geen enkel kledingstuk kan je nog naast het LV-logo kijken. Op de regenjas die Claudia Schiffer mocht showen, op de lichtblauwe stewardessjasjes, op de paraplu's, op de houten schoenhakken tot zelfs op de blokjes om de paardenstaarten bij elkaar te binden... "Luister", sprak Jacobs, "logo's moeten worden gevierd. Daar hoef je je tegenwoordig niet voor te verontschuldigen."

Nu in het nieuws